Er is de laatste tijd enorme spanning ontstaan tussen Turkije en Nederland. Toch was Turkije tot voor kort een zeer populair en relatief goedkoop vakantieland voor Nederland, maar sinds de laatste gebeurtenissen lijken veel reizigers toch eieren voor hun geld te kiezen en hun vakantie om te boeken naar Griekenland en Spanje. Vooral de laatste rel die ontstond door het weigeren van een Turkse minister in Nederland zorgde voor veel ophef.

Omboeken niet nodig volgens reisorganisaties

In verhouding tot het totaalaantal reizigers dat naar Turkije op vakantie gaat jaarlijks, vallen de aantallen mensen die omboeken nog mee. Reisorganisaties zien echter geen nood voor het omboeken van reizen naar Turkije. Erdogan heeft nog geen daad bij het woord gevoegd, dus zolang het daarbij blijft, is er niets aan de hand. Toch lijken velen dit risico niet te nemen. Men kiest er liever voor om door Noorwegen een rondreis te maken, te backpacken in Thailand of te luieren op het strand in Spanje dan dat ze naar Turkije gaan.

Turkse minister geweigerd in Nederland

De laatste spanningen tussen Nederland en Turkije die ontstaan zijn door het weigeren van de Turkse minister van buitenlandse zaken zorgt wederom voor een terugslag voor het toerisme. Nog niet zo lang geleden zorgde de couppoging hier ook al voor, evenals de aanslagen die zich de afgelopen jaren voor hebben gedaan. De couppoging zorgde al voor een daling van 30 procent van het toermise naar Turkije en daar komt nu dus deze situatie bovenop.

Haast geen annuleringen

Volgens een woordvoerder van de ANVR, waar de meeste reisbureaus zijn aangesloten, waren er veel vragen van toeristen over het vakantieland, maar nu enkele dagen later, lijken mensen helemaal geen reizen meer naar Turkije te boeken. Annuleringen worden er echter haast niet gedaan, waarschijnlijk vanwege de kosten die hiermee gepaard gaan. Wellicht dat men de situatie even wil afwachten alvorens een rigoureus besluit te nemen.