De light emitting diode (LED) is één van de meest energie-efficiënte en snelst groeiende technologieën in verlichting. Kwaliteit LED lampen gaan langer mee, zijn duurzamer en bieden vergelijkbare of zelfs betere lichtkwaliteit dan andere soorten verlichting.

LED is een zeer energie-efficiënte technologie en heeft de potentie om de toekomst van verlichting fundamenteel te veranderen over de hele wereld. LED’s verbruiken gemiddeld 75% minder energie en gaan 25 maal langer mee dan een gemiddelde gloeilamp.

Wijdverbreid gebruik van LED verlichting heeft potentieel een enorm effect op energiebesparing wereldwijd. In 2027 wordt geschat dat het gebruik van LED’s een besparing oplevert van ongeveer 348 TWh aan elektriciteit: dit staat gelijk aan de jaarlijkse elektrische verbruik van 44 grote energiecentrales en een besparing van meer dan 30 milliard dollar gezien de huidige prijzen.

Hoe LED’s verschillen

LED verlichting is zeer verschillend van andere lichtbronnen, zoals gloeilampen en spaarlampen. Hier volgen de belangrijkste verschillen:

  • Lichtbron: LED’s zijn zeer klein en bestaan uit een mix van rode, groene en blauwe LED’s die normaal gesproken wit licht produceren.
  • Richting: LED’s zenden licht in een bepaalde richting. Hierdoor vervalt de behoefte aan reflectoren. Deze functie maakt LED’s efficiënter voor vele toepassingen zoals inbouwspots en taakverlichting. Bij andere soorten verlichting moet het licht worden gereflecteerd in de gewenste richting.
  • Warmte: LED’s stralen weinig hitte uit. Alternatieve lichtbronnen verliezen tot 90% aan energie door de hitte uitstoot.

LED producten

LED verlichting is momenteel beschikbaar in een breed scala aan huishoudelijke en industriële producten en de lijst wordt ieder jaar langer. De snelle ontwikkeling van LED technologie leidt tot meer producten en een hogere efficiëntie wat weer leidt tot lagere prijzen.

Naast consumentenproducten wordt LED verlichting ook steeds vaker gebruikt in de industrie. Bedrijven moeten steeds meer rekening houden met hun CO2 uitstoot en de stap naar LED verlichting is een mooie manier om energie te besparen. Daarnaast zit er een positieve financiële prikkel aan verbonden vanwege bovengenoemde voordelen.

Bent u voor uw bedrijf op zoek naar LED verlichting, ga dan op zoek naar een bewezen LED groothandel en laat u adviseren. Zij weten vaak precies welk licht u nodig heeft en maken met alle liefde een lichtplan.