Gastbloggen is een leuke manier om je zelf geschreven berichten te publiceren, en daarmee bij te dragen aan de websites waar je dankbaar gebruik van maakt. Je kan er mensen mee informeren, helpen of vermaken. Je kunt er nieuwe zakelijke contacten mee op doen, of je naamsbekendheid vergroten, als dat het doel is wat je wilt bereiken.

Een andere manier om de mogelijkheden van gastbloggen te benutten, is door je eigen blog onder de aandacht te brengen op verschillende andere websites. Het grote voordeel hiervan is dat je dan meer bezoekers op je eigen website ontvangt dankzij de links die je in de blogberichten kunt verwerken.

Je bereikt hiermee gelijk een bestaand publiek en de meeste blogs sturen automatisch updates uit naar sociale netwerken zoals Facebook en Twitter. Mocht je artikel interessant genoeg zijn dan zullen mensen vanzelf op je website terecht komen. Niet alleen direct na publicatie, maar ook op de langere termijn is het mogelijk dat je gastblog gelezen blijft worden op de site waar je het ingestuurd hebt.

Het andere voordeel van het insturen van gastblog berichten is dat de links uiteindelijk kunnen bijdragen aan betere posities in de zoekresutaten. De hoeveelheid, kwaliteit en de diversiteit van het totaal aantal verwijzingen naar je blog op het internet heeft een grote invloed op de manier waarop zoekmachines je beoordelen.

Er zijn een redelijk aantal websites te vinden met gastblog publicatie tools. Als je al gewent bent om met WordPress te werken dan zal alles voor zich spreken. Na het registreren kun je inloggen en verschijnt er een menu met mogelijkheden om nieuwe berichten in te zenden voor beoordeling. Let er wel op dat de eigenaren alleen goed geschreven artikelen publiceren die aan alle voorwaarden voldoen. Op deze manier blijft het interessant voor zowel de webmaster als de gastblogger.