De sportschool is niet iedereen zijn beste vriend. Als het je niet ligt om in de weer te gaan met gewichten en apparaten en de minuten langzaam voorbij ziet kruipen, is een andere sport wellicht meer jouw ding. Heb je weleens gedacht aan zwemmen? Dit is een sport waarbij je je gewrichten het minst belast en je het gevoel te hebben gewichtloos te zijn. Daarnaast gebruik je tijdens het zwemmen alle spieren in je lichaam én verbrand je veel calorieën.

Goed voor de spieren

Tijdens het zwemmen hoeven je gewrichten je gewicht niet op te vangen, waardoor de kans op blessures vele malen kleiner is dan bij anderen sporten. Als je bijvoorbeeld hardloopt, voel je soms wat kraken en voel je je pezen op spanning staan. Daar heb je in het zwembad geen last van, terwijl je tegelijkertijd wel degelijk je spieren traint als je flink je best doet bij het baantjes trekken. Vooral je buikspieren, beenspieren en borstspieren worden sterker gemaakt door het zwemmen. De sportschool is dus verleden tijd!

Ontspanning

Inspanning zorgt voor ontspanning en vooral zwemmen zorgt ervoor dat je heerlijk kan slapen bij thuiskomst. Het zwemmen zelf wordt door vele mensen zelfs ervaren als een rustgevende bezigheid. Het is dus goed voor lichaam en geest.

Goed voor de conditie

Als je conditie wilt opbouwen, kan je gaan hardlopen of cardio doen op de sportschool. Veel mensen ervaren dit als saai en zien als een berg op om naar de sportschool te gaan. Met zwemmen bouw je echter ook snel conditie op. Je zult merken dat je steeds meer en sneller je baantjes kan trekken en ook langer helemaal onder water kunt blijven. Als je budget en je huis/tuin het toelaat, kan je er wellicht over nadenken om een zwembad aan te schaffen. Zo heb je je ‘sportschool’ letterlijk voor de deur liggen. Met een zwembadoverkapping kan je zelfs bij slecht weer nog je baantjes trekken.