De opleiding verpleegkundige is een uitermate populaire opleiding. Jaarlijks stromen er zo’n 22.000 nieuwe studenten in op het hbo en het mbo. Verpleegkundige is dan ook een zeer populair beroep. Het is uitdagend, veelzijdig en redelijk goed betaald. Daarnaast is het een zeer sociaal beroep waar men in contact komt met allerlei verschillende mensen.

De opleiding verpleegkunde kan men volgen op het mbo of op het hbo. Vroeger was er in de verpleegkunde geen verschil tussen mbo en hbo afgestudeerden. Dit is onlangs veranderd.

Een mbo opleiding verpleegkunde volgen

De mbo opleiding verpleegkunde is altijd op niveau 4.  De niveau 2 equivalent van verpleegkunde is hulpende zorg en welzijn en de niveau 3 equivalent van verpleegkundige is verzorgende ig. Houd er wel rekening mee dat hulpende zorg en welzijn en verzorgende ig lang niet gelijk staat aan verpleegkundige. Het is echter wel zo dat men deze opleidingen kan gebruiken als aanloopstap tot de opleiding verpleegkundige.

De mbo opleiding verpleegkunde duurt 3 tot 4 jaar en kan gevolgd worden via een bol of bbl route. Met een bbl route combineert men werken met leren. Via een leerwerkovereenkomst gaat de student als leerling verpleegkundige aan de slag bij een zorginstelling. Tegelijkertijd gaat men naar school en krijgt hier theorievakken over verpleegkunde. Een leerwerkovereenkomst is vaak een vereiste om toegelaten te worden tot de bbl opleiding verpleegkunde. Het is dus niet zo dat men een leerwerkovereenkomst cadeau krijgt bij het aanmelding.

Naast bbl is er ook een bol route. Tijdens de bol route gaat men primair naar school. Hier leert men het werk van een verpleegkundige. Bij een bol route ligt er een grotere focus op theorievakken. Door deze af te wisselen met praktijkvakken en stages wordt men een volwaardig verpleegkundige.

Na het afronden van een bbl opleiding in de verpleegkunde is de kans groot dat de leerling kan blijven werken bij de zorginstelling. Deze zorginstellign heeft immers jaren geinvesteerd in het begeleiden van de student. Iemand met een bol diploma kan na de opleiding op zoek naar werk. Alle  vacatures in de verpleegkunde kun je vinden op de website van opleidingverpleegkundige.eu.