Werken in de bouw wordt maar al te vaak onderschat. Of het nu gaat om een metselaar, een timmerman of en stukadoor, dergelijke beroepen verdienen heel wat meer waardering dan ze in veel gevallen krijgen. Natuurlijk biedt werken in de bouw heel wat mogelijkheden, juist omdat het om zo’n uitgebreide sector gaat. De bouwsector is een overkoepelende term voor alle vakken en beroepen die bij het bouwen van een constructie komen kijken, en dat zijn er heel wat. Vaak is het als afgestudeerde (of voor zij die nog aan een opleiding moeten beginnen) dan ook niet altijd eenvoudig om de juiste keuze te maken.

Een overzicht van de mogelijkheden is hier daarom ongetwijfeld op zijn plaats. Weet je zeker dat je wil werken in de bouw, maar heb je geen idee waar te beginnen? Dan kan het volgende overzicht je misschien helpen!

De vele mogelijkheden in de bouwsector

Zoals reeds vermeld is de bouwsector een erg groot beroepsveld. Een baan in de bouw zoeken is daarom vaak ingewikkeld. De volgende jobs in de bouw zijn enkele van de meest voorkomende:

1. Een job als timmerman

De timmerman houdt zich bezig met alles dat met hout te maken heeft, en construeert tal van zaken: van veranda’s tot tuinhuizen en houten lijsters voor deuren. Het is een erg breed beroep, en dat maakt het dan ook interessant. Daarbij heb je als timmerman ook heel wat kansen op werk op kleinere schaal, waardoor je minder last zal hebben van strakke deadlines en een stressvolle werkomgeving. Een opleiding timmerman is dan wel niet meteen de eenvoudigste, de job die je ermee kan doen geeft heel wat voldoening!

2. Een job als metselaar

De metselaar is dan weer verantwoordelijk voor alles wat met bakstenen en cement te maken heeft. De hoofdverantwoordelijkheid van de metselaar is het op elkaar plaatsen van bakstenen, zodat deze de basis van een constructie vormen. Dit beroep wordt maar al te vaak onderschat, maar er komen heel wat vaardigheid, geduld, nauwkeurigheid en technisch inzicht bij kijken. Een opleiding metselaar is dan ook niet eenvoudig!

Welke baan in de bouw je ook kiest, je hebt een uitgebreide set aan vaardigheden en kennis nodig om te slagen, zowel in de opleiding als het vak zelf. Vaak worden een opleiding timmerman of een baan als metselaar erg onderschat – helemaal onterecht. De veiligheid, kwaliteit en duurzaamheid van constructies hanger immers van deze experts af!