In Nederland gebruikt bijna iedereen Google om naar informatie te zoeken. Bing wint wel aan terrein, maar is alsnog een kleine speler in vergelijking met de bekendste zoekmachinereus. In bijna elk Europees land wordt Google het meest gebruikt. Er zijn echter ook kleine, minder bekende zoekmachines. Laten we hier eens naar kijken.

Bing
Bing staat ook wel bekend als de zoekmachine van Microsoft en is duidelijk aan het groeien. Wereldwijd worden inmiddels ruim 20% van alle zoekopdrachten via Bing gedaan. Dit percentage is gestaag aan het toenemen. De integratie van de Bing Search Bar in de nieuwe Windows 10 versie is een van de redenen achter deze groei. Maar ook de specifiekere targeting mogelijkheden ten opzichte van Google zorgen ervoor dat Bing interessanter wordt voor de zoekmachinegebruiker.

DuckDuckGo
De snelst groeiende zoekmachine onder de ‘kleine’ spelers is DuckDuckGo. Dit hebben ze waarschijnlijk te danken aan hun privacy beleid en slogan ‘de zoekmachine die je niet volgt’. Zo beweert de zoekmachine namelijk dat ze geen persoonlijke gegevens en zoekgeschiedenis bewaren. Met DuckDuckGo geen gepersonaliseerde advertenties die je op elke site weer te zien krijgt. Ze kunnen je dus niet volgen, want alle zoekopdrachten blijven anoniem. Elke DuckDuckGo-gebruiker krijgt dezelfde resultaten te zien voor dezelfde zoekwoorden.

Ecosia
Aangezien duurzaamheid steeds belangrijker wordt, is er nu ook een ‘duurzame’ zoekmachine; Ecosia. Deze milieuvriendelijke zoekmachine beweren dat ze groene stroom gebruiken. Ze doneren daarnaast ook nog 80% van de winst aan het Wereld Natuur Fonds om het regenwoud te beschermen. Aardig duurzaam of niet? De genoemde winst komt helaas wel voornamelijk uit advertentieplaatsingen waarvoor ze dus wel jouw persoonlijke data opslaan. Weinig privacy, maar bekijk het van de positieve kant; je helpt uiteindelijk bij planten van bomen.

Naast de genoemde zoekmachines zijn er natuurlijk nog veel meer. Wegens bezorgdheid onder zoekmachinegebruikers en het steeds belangrijker worden van duurzaamheid, hebben wij deze uitgelicht.

Geïnteresseerd in meer artikelen over internet marketing en development? Hou de blog van Immense.nl in de gaten.