De meest voorkomende oorzaken van een woningbrand

Woningbranden. De kranten staan er vol mee. In 2016 werd zelfs het hoogst aantal branden geregistreerd sinds de registratie begon in 1998. In totaal 103.657 woningbranden per jaar. In 47 woningbranden (zonder opzet) zijn dodelijke slachtoffers te betreuren. Dat is een schrikbarend hoog aantal. Maar hoe kun jij eigenlijk een woningbrand voorkomen? In deze blog lees je wat de meest voorkomende oorzaken zijn, zodat jij je bewust bent van de gevaren.

#1 – Roken in de woning

Nog steeds een veelvoorkomende oorzaak van een woningbrand is roken in je huis. Het nasmeulen van een sigarettenpeuk zorgt in veel gevallen voor een (grote) brand. Of je valt bijvoorbeeld tijdens het televisie kijken in slaap met een nog brandende peuk. Levensgevaarlijk! Denk dus goed na over de gevaren van het binnen roken. Het beste is natuurlijk om helemaal te stoppen met roken. Dat is niet alleen gezonder, maar ook veiliger.

#2 – Blikseminslag

Ook natuurgeweld kan een brand veroorzaken. Bliksem slaat niet zo vaak in woonhuizen, maar als dit gebeurd zijn de gevolgen niet te overzien. Er ontstaat namelijk kortsluiting. Tijdens onweer kun je de kans op blikseminslag verkleinen door de stekkers uit de stopcontacten te halen. Ook is het te allen tijde verstandig om brandwerende deuren van FSS International aan te schaffen. Deze beschermen jou en de woning tegen een brand.

#3 – ‘Sfeervol’ brandende kaarsen

De donkere winterperiode staat voor deur. Voor veel mensen dé tijd om knus op de bank te zitten met een paar sfeervolle kaarsen aan. Wat veel mensen vergeten is dat het ook gevaarlijk kan zijn. Een ongeluk zit namelijk in een klein hoekje. Zorg er daarom voor dat de kaars altijd stevig én op een veilige plek staat. Zo verklein je de kans aanzienlijk op een woningbrand.

#4 – Koken

Is je grote passie koken en geniet je ervan om ‘s avonds lekker te gaan eten met je gezin? Lekker, maar sta ook eens stil bij de gevaren. Koken zorgt nog regelmatig voor een woningbrand. Er zitten bijvoorbeeld scheurtjes in de gaskabel of de vlam slaat in de pan. Controleer daarom goed de kabel en blijf rustig bij een vlam in de pan. Zet het gas uit, doe het deksel op de pan of gebruik een blusdeken.

#5 – Schoorsteen

Zeker in de winter is een open haard heel gezellig. Lekker met een glaasje roden wijn genieten van je favoriete film. Denk er wel aan om onderhoud te plegen aan met name het rookkanaal. Een schoorsteen kan gemakkelijk vervuilen of verstopt raken. Bijvoorbeeld doordat een vogel zich nestelt. Er kan hierdoor een schoorsteenbrand ontstaan. Dit kun je voorkomen door een schoorsteenveger in te schakelen.

Na het lezen van deze meest voorkomende woningbrand oorzaken, ben je alert op de mogelijke gevaren en hiermee verklein jij de kans op een brand.