De temperaturen stijgen, de dagen worden langer: tijd om buiten te zitten! In de zomer genieten we graag tot ‘s avonds laat van de buitenlucht en vertoeven we als het even kan tot na zonsondergang in onze tuin. Maar soms komt het voor dat de zon nog zo zijn best doet, maar de wind het toch weet te verzieken. Daar is gelukkig iets aan te doen. Vier tips om de wind buitenspel te zetten!

Plaats een windscherm

Het plaatsen van een windscherm is een vrij eenvoudige en snelle manier om de wind buiten de deur te houden. Vaak zijn ze uitschuifbaar, waardoor je het scherm alleen gebruikt wanneer je last hebt van de wind. Is het windstil, dan schuif je het scherm in en houdt het de zon niet tegen. Je bevestigt het windscherm aan één zijde aan een muur of schutting en plaats aan het uiteinde een paal, die vaak wordt meegeleverd. Als je het windscherm wilt gebruiken, rol je het uit en klik je het eenvoudig vast aan de paal. Waait het niet meer? Dan rol je het scherm zo weer in!

Bouw een terrasoverkapping

Een tweede optie is wat ingrijpender, maar geeft je tuin wel een fraaie nieuwe dimensie. Door het bouwen van een terrasoverkapping – veelal ook verandadak genoemd – zit je droog en uit de wind. Boven je terras komt een schuin aflopend dak, waardoor je ook wanneer het regent buiten kunt zitten. Je kunt ervoor kiezen om ook de zijkanten dicht te maken, zodat de wind geen vat op je terras kan krijgen. Ideaal wanneer je bijvoorbeeld wilt barbecueën zonder in de rook te zitten!

Zonnen onder de pergola

Heb je liever geen muren, dan kies je voor een pergola. Dit is een soort vierkante lattenconstructie met een dak, waardoor je altijd droog zit. De palen en latten zijn vaak begroeid met planten, zoals klimops, zodat de pergola perfect bij je groene tuin past. Doordat de zijkanten open zijn, kan het ‘s avonds echter wel flink afkoelen. Maar door bijvoorbeeld met doeken te werken, die je overdag kunt oprollen, zit je ‘s avonds alsnog reuzecomfortabel!

Of een tuinhuisje

Een stap verder is het tuinhuisje. Vroeger werd dit veelal gezien als schuurtje, tegenwoordig is een tuinhuisje – of blokhut – het verlengstuk van de woonkamer. Je zit weliswaar binnen, maar het voelt als buiten! Door de gezellige outdoorsfeer die een houten tuinhuisje kenmerkt zit je hier met plezier tot in de late uurtjes. Zet er een paar mooie banken in en de perfecte zomeravond is een feit.