Stevig. Stabiel. Betrouwbaar. Met een platbodem kunt u onbezorgd op het water aan het werk. Van vissers tot heuse militairen. Deze boten hebben hun bruikbaarheid meer dan eens bewezen. Bent u van plan om een tweedehands model aan te schaffen? Dan is een goede checklist onontbeerlijk. In deze blog vertellen wij u over de vier belangrijkste controlepunten.

Lekkage

Lekkages kunnen een grote deal breaker zijn in de aanschaf van boot. Is de platbodem al een keer onder handen genomen na een lekkage? Vul de boot dan met een klein laagje water. Zo kun je zien of deze nog lekt – en hoe snel de boot leegloopt. Ziet u op meerdere plekken water wegdruppelen? Dan kunt u de boot beter laten staan. Is dan elke lekkage een reden om van de koop af te zien? Nee. Lekt er water langs een bout of klinknagel? Dan is dit bij een tweedehands aluminium platbodem nog redelijk makkelijk te verhelpen.

Afbladderend verf

Een tweede punt waar u op moet letten is de staat van de verflaag. Afbladderend verf kan het roestproces van aluminium namelijk versnellen. Zeker wanneer de boot in zout water gebruikt gaat worden. Moet u de boot dan zonder blikken of blozen laten staan? Dat is zeker niet nodig. Het is wel verstandig om de oude verf eraf te schuren en de platbodem opnieuw in de verf te zetten. Of u dat uw tijd en geld waard vindt is aan u.

Roest

Zijn er duidelijke roestplekken op de tweedehands platbodem zichtbaar? Dan wilt u natuurlijk weten in welke staat deze verkeren. Druk er daarom een vinger tegenaan. Beweegt het metaal mee – of nog erger: ontstaat er een gat? Bekijk dan hoe groot het aangetaste oppervlak daadwerkelijk is. Ga alleen tot aanschaf over als deze plekken oppervlakkig zijn. Of wanneer ze makkelijk te verhelpen zijn.

Het zijn dure tijden. Een nieuwe platbodem kan flink in de cijfers lopen. Overweegt u daarom een tweedehands model aan te schaffen? Dan is een goede inspectiebeurt essentieel. U zit namelijk niet op verborgen gebreken te wachten. Controleer de boot daarom altijd op lekkage, afbladderend verf en roest. Loop daarnaast ook de dwarsbalk na. Vertoont het hout barsten – of nog erger: rot? Dan kunt u overwegen de boot te laten staan.