Er is tegenwoordig veel informatie te vinden over veel verschillende kartonnen dozen. Zo is er bijvoorbeeld verschil tussen massief karton en golfkarton. Benieuwd hoe massief karton eigenlijk gemaakt wordt? Lees het in dit artikel.

Eigenschappen van massief karton

We beginnen natuurlijk met een paar eigenschappen van massief karton voor de beeldvorming. Massief karton bestaat uit meerdere lagen papier. Meestal zo’n drie tot zes lagen. Massief karton is erg milieuvriendelijk. Dit omdat het gemaakt wordt van gerecycled papier. Dit papier kan vaak redelijk goed tegen vocht, door een speciale coating die over het plakpapier wordt gespoten. Hiernaast is massief karton erg sterk en stootvast.

Toepassing

Massief karton kan gebruikt worden voor verschillende doeleinden. Vaak wordt dit karton gebruikt voor het verzenden van vis. Zo gaat massief karton bijvoorbeeld mee op vissersschepen om de vangst meteen in te kunnen pakken. Hiernaast worden deze kartonnen dozen ook vaak gebruikt om bloemen, vlees en groenten te verzenden.

Kartonmachine

Massiefkarton wordt gemaakt op een kartonmachine in een kartonfabriek (deze fabrieken zijn vooral te vinden in het Noorden van Nederland). In deze machine worden de verschillende lagen gerecycled papier op elkaar geperst (gekoetst). Voorafgaand wordt oud papier met water vervezelt, gereinigd en ontwatert op een kartonmachine. Vervolgens wordt het karton aan de onder- en bovenkant bespoten met een coating (zoals hierboven al kort benoemd). Dit is een PE-coating. Door deze coating is het karton vochtwerend. De vellen karton komen vervolgens uit de machine in grote lange stroken. Hier worden op een snijmachine vellen van gesneden. De massief kartonnen doos is geboren!

Verschillende dozen

Naast een massieve doos zijn er natuurlijk nog veel meer verschillende soorten dozen. Denk bijvoorbeeld aan verhuisdozen (te koop bij bedrijven als Bol.com), dekseldozen, verhuisdozen, autolockdozen, de bekende Amerikaanse vouwdoos en ga zo maar door. Er zijn zelfs vouwdozen op maat (dozen die op maat gemaakt worden voor de eindgebruiker).