Delfts blauw

Delfts blauw is een wereldberoemd fenomeen dat bekend staat om haar gedetailleerde beschilderingen. Dit aardewerk kent een lange historie, en de stad Delft heeft al veel meegemaakt omtrent dit onderwerp. Delfts blauw wordt al sinds de 17e eeuw geproduceerd en is eeuwenlang enorm populair geweest.

 

Het blauwwitte aardewerk werd in eerste instantie gemaakt als alternatief van Chinees porselein, dat toentertijd populair maar schaars was. Omdat veel mensen deze dit porselein in bezit wilden hebben besloot men een substituut te gaan produceren en zodoende is Delfts blauw ontstaan.

 

De Delftse Pauw

Sinds de start van de productie van Delfts blauw is het aardewerk bijzonder populair geweest, en deze populariteit hield aan tot het eind van de 18e eeuw. Rond deze tijd ontstond er hevige concurrentie vanuit Engeland, waar beter en goedkoper aardewerk werd geproduceerd. De concurrentie werd zodanig groot dat de fabrieken in Delft hun deuren sloten.

 

De Delftse Pauw is vernoemd naar een van de destijds meest toonaangevende fabrieken in Delft. Deze fabriek heette De Paauw. Onze aardewerkfabriek is gelegen op de locatie waar vroeger De Paauw opereerde. De Delftse Pauw is een eerbetoon aan deze klassieke fabriek die veel betekend heeft voor de Nederlandse cultuur.

 

In onze fabriek wordt tot op de dag van vandaag de traditie van Delfts blauw met de hand beschilderen voortgezet. Voor mensen met historisch besef zijn wij een absolute must see!

 

Delftse workshop

U kunt bij ons terecht voor een gratis rondleiding door onze fabriek. Tijdens deze rondleiding kunt u gedetailleerd zien hoe de productie en beschildering van Delfts blauw in zijn werk gaat en welke stappen er allemaal genomen worden. U kunt bij ons ook een workshop volgen waarin u uw eigen tegeltje kunt beschilderen. Tijdens deze workshop wordt u geholpen en begeleid door een professional.

 

Heeft u interesse? Kom dan gezellig langs bij De Delftse Pauw!