Eigenlijk zijn otoplastieken gewoon oordopjes die op maat gemaakt zijn. Ze worden helemaal aangemeten bij iemand zodat ze perfect aansluiten op de gehoorgang. Zo kan je hier het meest optimaal gebruik van maken. Otoplastieken gaan daarnaast ook echt heel lang mee als je het vergelijkt met normale oordopjes, gemiddeld gaan ze 5 jaar mee.

Veel soorten
Zoals met alles zijn er bij otoplastieken ook heel veel verschillende soorten beschikbaar. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor oordopjes tijdens het slapen, voor tijdens het zwemmen of oordopjes met een bepaald filter erin verwerkt. Denk bijvoorbeeld ook aan oordopjes die in bepaalde beroepsgroepen nodig zijn om het gehoor te beschermen. Beroepsgroepen waar dit kan spelen zijn bijvoorbeeld muzikanten, maar ook beroepen in de bouw, omdat daar ook best veel geluid bij komt kijken. Per beroepsgroep is het dan weer anders wat voor soort filter erop moet zitten om nog wel wat geluid door te laten, maar het gehoor wel goed te beschermen. Bij muzikanten is het natuurlijk wel belangrijk dat zij nog goed kunnen horen hoe het ritme gaat, maar in de bouw mogen ze bijvoorbeeld weer meer afgeschermd van het geluid zijn, omdat dit daar minder belangrijk is.

Otoplastieken

Verschillende materiaalsoorten
Naast verschillende vormen, kunnen otoplastieken ook in verschillende materiaalsoorten gemaakt worden. Zo kan je kiezen uit harde of zachte. Het hangt dan vooral af van het doel waarmee je ze gaat gebruiken welke soort het beste gekozen kunnen worden. Daarnaast is het per soort ook weer afhankelijk welke fiilters erin gezet kunnen worden. Doe dus goed research voordat je een soort uitkiest of kom ze gewoon even passen om te kijken hoe het geluid is. Per soort is het daarnaast ook weer anders hoe je ze inbrengt. Het is ook heel belangrijk dat je ze goed inbrengt, omdat ze anders mogelijk niet optimaal werken. Lees je dus van tevoren goed in of raadpleeg een deskundige.