Er wordt alarm geslagen over thuis testen die vaak onbetrouwbaar zouden zijn. Dit is duidelijk geworden uit het jarenlange onderzoek van een hoogleraar soa/hiv aan de Universiteit van Amsterdam.

Er worden via het internet steeds vaker en meer van deze zelftests verkocht. De uitslag is echter niet altijd betrouwbaar omdat de test verkeerd kan zijn uitgevoerd of omdat een test voor de verkeerde soa is gekocht.

Laboratorium test

De testen waarbij de uitslag thuis kan worden afgelezen zijn vooral onbetrouwbaar. Het is volgens de hoogleraar beter om een test te kopen die je naar een laboratorium moet opsturen.

Deze testen zijn echter ook niet altijd betrouwbaar. Indien het monster niet goed is afgenomen of op een verkeerde manier verpakt en opgestuurd worden dan is de uitslag niet betrouwbaar

Zelftest en Huisarts

Zo zijn er ook verschillende soa’s die pas na een bepaalde tijd in een test te zien zijn. Het is dan dus mogelijk dat er getest wordt voor de ziekte zich openbaart.

Zelf testen met de medische zelftest

Voor de meeste mensen is steeds meer toegang tot informatie over het doen en laten van het lichaam. Zo zijn ziekten en aandoeningen beter te vinden en te bestrijden. Dit komt vooral door de vele televisieprogramma’s die er bekendheid aan gegeven. Ook komen er steeds meer medische zelftesten op de markt. Deze zelftesten worden ook wel medische thuistesten genoemd. De naam zegt het eigenlijk al: je kunt zonder tussenkomst van een dokter of ander geschoolde de test afnemen. Deze testen zijn online, drogist of in een webwinkel te verkrijgen. Een van de bekendste zelftesten is de zwangerschapstest.

Medische zelftesten zijn verkrijgbaar bij apotheek, drogist, thuiszorgwinkel en webwinkel. Vooral bij de laatste is een scala aan testen te koop. De bekendste medische zelftest is de zwangerschapstest.

Zwangerschapstest thuis

Testen kunnen in verschillende groepen worden geplaatst. Zo zijn er testen die ter controle worden gebruikt, dit zijn testen om te monitoren of vast te stellen. Dit is bijvoorbeel een glucosetest door mensen met diabetes wordt gebruikt.