De tijden van tientallen draadjes en slangen aan je lichaam in het ziekenhuis om vitale lichaamsfuncties te meten is verleden tijd. Product ontwerpbureau Alskar Design en FastFocus geven patiënten hun bewegingsvrijheid in het ziekenhuis terug.

Dankzij een technische innovatie van het product ontwerpbureau Alskar Design in combinatie met FastFocus, kunnen alle vitale lichaamsfuncties via een apparaatje op het oor gemeten worden. Het apparaatje is niet groter dan een ouderwets gehoorapparaat. Deze data wordt vervolgens draadloos via een beveiligde verbinding gedeeld. Het toonbeeld van product ontwerp.

Na lang onderzoek blijkt dat de achterkant van het oor, één van de beste plekken is om vitale lichaamsfuncties te meten. Door de plaatsing kan niet alleen de mate van zuurstof in het bloed worden gemeten, maar bijvoorbeeld ook de activiteit van patiënten via acceleratie sensoren. De mate waarin een patiënt zijn hoofd beweegt zegt ten eerste iets over het welbevinden van de patiënt. Daarnaast is bewegen met het hoofd minder cultuurgebonden, anders van bijvoorbeeld armen, waarbij een Italiaan meer zal bewegen van nature dan een Fin.

De Vital Signs Monitor biedt artsen en verplegers alle informatie die zij nodig hebben om een goed ziektebeeld vast te stellen. Denk hierbij aan: hartslag, hoeveel zuurstof in het bloed (spo2) en de activiteit van patiënten gedurende de hele dag.

Data anlyses

Door de mogelijkheid om data analyses te maken, geeft de applicatie en de FastFocus Vital Signs Monitor een zeer goed beeld van het herstel en de gezondheid van de patiënt. De data wordt vanuit het apparaat versleuteld verzonden naar de mobiele applicatie. Vervolgens leest de mobiele applicatie de data uit en vertaalt deze naar begrijpelijke statistieken. Inzicht in deze data zorgt ervoor dat patiënten verantwoord sneller terug kunnen van de intensive care naar een normale afdeling en eerder vanaf de normale afdeling kunnen worden ontslagen uit het ziekenhuis. Dat is goed voor zowel het ziekenhuis als de patiënt.

Door het gewicht, comfort en plaatsing van het product, zijn patiënten minder gebonden zijn aan hun bed. Patiënten kunnen vrij rondlopen en bewegen zonder dat er belangrijke data verloren gaat. Uiteraard geldt ook voor patiënten dat beweging een positief effect heeft op de gezondheid en daarmee het herstel.

Deze effectieve meettechniek wordt niet alleen toegepast in ziekenhuizen. Ook in de agrarische markt doen veehouders hun voordeel ermee. Dezelfde techniek als in de Vital Signs Monitor helpt bij het meten van vitale lichaamsfuncties van koeien, zodat veehouders een veel beter beeld hebben van de gezondheid van hun vee.