Een moeilijk begrip waarvan veel mensen geen idee hebben wat het precies is of wat het inhoud, epoxeren. De term zien we voornamelijk terug in de bouw en metaal industrie. Wat er gebeurt bij epoxeren  is dat een metaalproduct in zekere zin een nieuw jasje krijgt. Met epoxy hars wordt er een nieuw laagje over het metaal aangebracht zodat het een nieuwe look krijgt, dat nieuwe laagje heet ook wel een ‘poedercoating’. Zo’n poedercoating wordt op een metaal product zoals staal, koper of aluminium gespoten. Dit proces gebeurt volledig elektrostatisch wat inhoud dat het gaat werken als een soort magneet. De poedercoating wordt negatief geladen en alle metaalproducten zijn positief geladen. Het effect is heel simpel, de poedercoating wordt nu als een magneet door de metaalproducten aangetrokken. Als de coating eenmaal op het metaal zit dient het nog alleen verhit te worden zodat de poedercoating uitvloeit en er een beschermlaag over het metaal gaat zitten. Dit proces heet epoxeren.

Hoe ziet de voorbehandeling van epoxeren eruit?

Nu het er bekend is wat epoxeren is kan er gekeken worden naar de voorbehandeling van het product dat een poedercoating krijgt. Er is geen eenzijdige voorbehandeling voor elk metaal soort en voor de toestand van het product. Bij veel roest is het bijvoorbeeld van het grootste belang om het product eerst te stralen waarbij het product eerst met gritkorrels bewerkt wordt voordat de epoxy behandeling kan plaatsvinden. Het stralen wordt gedaan om een schoon oppervlakte te creëren waardoor de coating zicht sneller en beter kan hechten. Alle metalen producten worden wel altijd eerst ontvet voordat zij een epoxy behandeling krijgen.

Epoxeren is maatwerk

Er zijn een aantal bedrijven dat goed kan epoxeren, maar wij begrijpen waar u behoefte aan heeft. Of het nu gaat om een enkel machine onderdeel of een hele stellage van 20.000 onderdelen, wij denken graag met u mee. Neem vrijblijvend contact met ons op als u meer over epoxeren wilt weten of als u graag advies wilt ontvangen.