Bij sommige producten is het verstandig om een goede coating aan te brengen. Dit verlengt de levensduur van het product waardoor er in de toekomst een hoop kosten bespaard kunnen worden. Een goede coating aanbrengen op een product kan op veel verschillende manieren. Maar wat is hier nou eigenlijk de beste manier voor? Dit hangt in enkele gevallen van het product af en wat het gebruiksdoel er van is.De drie meest voorkomende coatings zijn: poedercoaten, stralen en natlak. Met name het poedercoaten is in de laatste jaren is een sneltrein vaart doorontwikkeld en kan in bijna alle gevallen goed worden toegepast. Poedercoaten wordt ook wel epoxeren genoemd en is de meest gebruikte coating van dit moment.

Is een goede voorbehandeling noodzakelijk?

Een coating heeft de meeste kans op een goede aanhechting op een product als deze zorgvuldig is voorbehandeld. Als een product niet op wat voor een manier dan ook is voorbehandeld is de kans aanwezig dat de coating niet goed aanhecht of dat de coating vroegtijdig loslaat. Een goede coating is dus niet noodzakelijk, maar het advies is zeker om dat wel te doen. De levensduur van het metalen product wordt hierdoor aanzienlijk verlengt. Het uitvoeren van een goede voorbehandeling kan dus op lange termijn kosten besparend werken. Daarnaast voorkom je met een goede coating dat er corrosie kan ontstaan. Een voorbehandeling kan op verschillende manieren uitgevoerd worden. Enkele voorbeelden hiervan zijn: stralen, thermisch verzinken, schooperen, alkalisch ontvetten en ijzerfosfateren.

Het aanbrengen van de coating

Als een metaalproduct is voorbehandeld kan er gekeken worden naar de coating. Dit is het echte werk. De epoxy wordt door middel van magnetische krachten aangebracht. Door negatief geladen poeder met een speciaal ontwikkeld poederpistool op de positief geladen metalen producten te spuiten blijft de poeder plakken. Als de juiste hoeveelheid poeder is aangebracht op het product is het tijd voor de volgende stap in het proces. Door het metaalproduct dat is behandeld met epoxy de verhitten in een oven, vloeit de poeder uit waarna het daarna kan gaan stollen. Dit resulteert in een sterke beschermlaag die op den duur duurzamer en harder dan normale verf zal zijn.