Vandaag de dag hebben steeds minder mensen een rijbewijs aanhanger. Was dit in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw nog bijna een standaard iets, vandaag de dag haalt men dit rijbewijs steeds minder vaak. Sociologen stonden lange tijd voor een raadsel omtrent deze ontwikkeling. In een recente studie is echter een vermoeden ontstaan die deze afname kan verklaren.

 

Individualisering

Mede door de individualisering in de samenleving heeft men steeds minder vaak een rijbewijs aanhanger. Mensen zijn veel meer met zichzelf bezig en minder met hun omgeving. Vroeger was het de gewoonte om vrienden en familie te helpen bij bijvoorbeeld een verhuizing. Een aanhanger was hierbij een must. In 2018 is dit eigenlijk geen issue meer en is de sociale druk verdwenen om met een aanhanger te kunnen rijden.

 

Rijbewijs aanhanger zorgt voor sociale contacten

De wetenschap ziet aan de andere kant ook langzaam een tegentrend ontstaan. Mensen zijn op een bepaalde manier weer op zoek naar verbinding met elkaar. Naar het behoren tot een sociale groep. Mensen gaan steeds vaker op zoek naar manieren om een ander te zien en om een praatje te maken. Er worden zelfs apps ontwikkeld waarbij mensen zichzelf verhuren als aanhanger chauffeur.

 

Waarom doen mensen dit?

Mensen doen dit niet alleen voor het geld, maar ook om een gezellig praatje te kunnen maken met de mensen die sullen moeten vervoeren. Het enige wat ze nodig hebben is een rijbewijs aanhanger. De aanhanger wordt vaak gehuurd bij de bouwmarkt of het lokale tankstation. De investering is daardoor erg klein, terwijl je er veel voor terug krijgt. Nieuwe vrienden door de sociale contacten die je op doet. En daarbij komt ook nog eens een extra zakcentje.

 

Rijlessen

Het halen van een aanhanger rijbewijs is heel eenvoudig. Zeker wanneer je al jaren rijervaring hebt is het slechts een kleine moeite om deze extra vaardigheid aan te leren. Zeker als je al wel eens met een kleinere aanhanger hebt gereden is dit een eitje. De basisvaardigheden heb je op die manier al hebt verworven komen hier prima van pas.