Al weleens gehoord van een schuurmachine? Dan is het echt eens tijd om meer kennis op te doen over deze machine. Want wat is nou eigenlijk een schuurmachine en wat kun je er allemaal mee. Nou, het is een handig hulpmiddel voor klussers. Echter is het belangrijk om eerst meer te weten te komen over schuurpapier. Hieronder daarom eerst een beschrijving van wat schuurpapier is met daaropvolgend de uitleg over schuurmachines.

Schuurpapier

Schuurpapier is niks anders dan een vel papier waarop korreltjes zand zijn vast gelijmd. Er bestaan verschillende soorten schuurpapier, welke van elkaar verschillen op basis van de korrelgrootte. Zo worden de types aangegeven met een K-waarde. Waar een hoge waarde staat voor fijn schuurpapier en een lage waarde voor grof schuurpapier. Eigenlijk zegt het iets over de hoeveelheid korrels op een bepaald schuuroppervlak. Door het schuurpapier over een bepaald oppervlak te schuren zal deze een mooie afwerking krijgen. Je verwijdert namelijk het grove en vaak vieze materiaal. Tot zover hebben we nog niks verteld over de werking van een schuurmachine. Daarom hieronder een korte beschrijving.

Werking schuurmachine

Een schuurmachine is eigenlijk een geautomatiseerde versie van het schuurpapier. Deze schuurt namelijk niet alleen sneller maar ook nauwkeuriger op verschillende soorten oppervlakken. Dit door de schuurzool van de schuurmachine, welke in een hoog tempo van voor naar achteren beweegt. Zo zijn er schuurmachines die wel 15000 bewegingen of meer per minuut kunnen maken. Daarnaast zijn er ook meerdere soorten schuurmachines, welke van elkaar verschillen op basis van functionaliteit en kracht. Ook bestaan er schuurmachines welke worden gevoed door een accu. Deze zogenaamde accu schuurmachines kunnen bijna overal worden ingezet, omdat er geen netspanning benodigd is.

Zoals hierboven als duidelijk werd heeft een schuurmachine meerdere voordelen. Je kunt namelijk sneller schuren, waardoor je productiviteit toeneemt. Wanneer je een schuurmachine gaat gebruiken is het wel belangrijk om bescherming te dragen. Denk hierbij aan een veiligheidsbril en werkkleding.