Vrouwen worden steeds jonger ongesteld, maar op een bepaalde leeftijd houdt de ongesteldheid op. Rond deze laatste keer, bevindt de vrouw zich in de overgang. De laatste keer dat een vrouw menstrueert, wordt ook wel de menopauze genoemd. De eisprong blijft vervolgens uit en de hele hormoonhuishouding van de vrouw slaat vaak drastisch op hol. Deze periode kan vijf tot tien jaar duren en gaat gepaard met wisselende periodes in hoe een vrouw zich lichamelijk en geestelijk voelt.
Vanaf een jaar of 40 begint bij sommige vrouwen al de pre-menopauze. Deze pre-menopauze duurt gemiddeld zo’n twee jaar en in deze periode zijn er zichtbare en niet-zichtbare veranderingen aan het vrouwelijke lichaam. De meeste zichtbare veranderingen komen echter ietsje later en dit is dan ook de periode waarin de meeste overgangsklachten voorkomen. De overgangsklachten kunnen wisselen per persoon, maar zweten en opvliegers zullen bij de meeste vrouwen in de overgang herkenbaar zijn. Het is voor veel vrouwen een pittige periode waarin de steun van hun liefde, gezin, familie en vrienden belangrijk is. Bovendien is het belangrijk om hier open in te zijn. Het is ook iets wat geheel normaal is en bij het leven hoort.
De overgang en hormonen
Over de overgang en hormonen wordt ontzettend veel geschreven op het internet en in fysieke boeken. We gaan het in dit artikel niet te gedetailleerd maken, zodat het voor iedereen goed te volen blijft die dit artikel leest. Hormonen zijn essentieel voor de functies van je lichaam. In de overgang zijn deze hormonen steeds onregelmatiger en worden ze minder qua hoeveelheid. Denk bijvoorbeeld aan het hormoon oestrogeen. Een vermindering hiervan kan zorgen voor minder zin in seks en het sneller grijpen naar slecht voedsel, waardoor afvallen in de overgang niet echt lukt, terwijl je meestal al enkele kilo’s aankomt. Met name tijdens de menopauze neemt het hormoon oestrogeen wat harder af wat de vetverbranding zeker niet ten goede komt.
Recente reacties