Een goede ventilatie die koelt de gehele woning. Dat is belangrijk, want wanneer er veel warmteverschil ontstaat tussen verschillende ruimtes kun je last krijgen van ziektes. Er gaat dan namelijk tocht door het huis trekken en dat zorgt ervoor dat bacteriën en schimmels zich vrij kunnen vermenigvuldigen. Wanneer je dit wilt bereiken en de woning of bedrijfspand die je wilt ventileren telt meer dan drie ruimtes dan zijn er een aantal opties waarmee je rekening kunt houden en tegelijkertijd opties waar je uit kunt kiezen.

Natuurlijke doorvoeren

Natuurlijke doorvoeren zijn openingen in de muur die op een natuurlijke manier lucht doorlaten in de ruimte. Dit zorgt ervoor dat de gekoelde lucht niet in dezelfde ruimte kan blijven en tegelijkertijd dat het minder snel kan gaan tochten. Deze vorm van natuurlijke ventilatie wordt veelal gerealiseerd door middel van muurdoorvoeren. Voor het plaatsen van een muurdoorvoer is ten alle tijden breekwerk nodig, omdat het te plaatsen rooster letterlijk in de muur geplaatst dient te worden.

Ventilatieroosters

Een dergelijk rooster dat veel bij muurdoorvoeren en andere vormen van ventilatie uiteindes wordt gebruikt heet een ventilatierooster. Een ventilatierooster lijkt op het eerste gezicht een vrij simpel product, wat kun je nou heel veranderen aan een stukje metaal. Toch is dit niet helemaal waar. Er zijn verschillende ventilatieroosters op de markt, die geschikt zijn voor verschillende type ventilatiesystemen met een geheel verschillende capaciteit. Wanneer je een ventilatierooster uitkiest die de capaciteit van de ventilatie niet aankan, kan het voorkomen dat deze gaat fluiten of zeer snel verstopt.

Meten is weten

Bij het uitkiezen van dit soort roosters is het altijd goed om eerst te berekenen hoeveel capaciteit lucht het ventilatiesysteem de ruimte inblaast waar het rooster moet komen. Wanneer je dit goed berekent weet je zeker de juiste roosters koopt. Dus bekijk eerst goed wat de capaciteit is van je WTW of ventilatiesysteem en koop op basis daarvan een ventilatierooster. Wanneer je er niet uitkomt kun je altijd de hulp inschakelen van een specialist. Zij kunnen vaak zonder moeite berekenen welk rooster het beste past bij jou situatie en ventilatiesysteem.