Spinning groepslessen worden op vrijwel iedere sportschool in Nederland aangeboden. Als je het nog niet eerder gezien hebt dan ken je vast wel de foto’s van advertenties met groepen fietsers op spinningsfietsen. Iedereen is actief aan het fietsen en laat zich opzwepen door de instructeur van de les. Dit kan voor sommigen die het eens willen proberen als intimiderend overkomen alsof het alleen voor gevorderde fietsers is. Beginners kunnen echter beginnen op het tempo dat hen bevalt. Iedereen kan de eigen snelheid bepalen waardoor zelfs beginners makkelijk mee kunnen doen op het eigen tempo. Op de eigen spinningsfiets kan iedereen de weerstand bepalen.

Spinning als cardio

Spinningslessen zijn een goede cardio workout dat dezelfde voordelen biedt voor gezondheid als andere cardio oefeningen. De conditie en het uithoudingsvermogen verbetert maar het risico op osteoporose, diabetes en hart- en vaatziekten wordt ook verkleind. Het voordeel van spinning is dat het licht voor het lichaam is. Het is een oefening die weinig impact heeft op het lichaam zoals bij hardlopen het geval is. Dit maakt het uitermate geschikt voor personen met blessures, rugpijn en artritis maar ook voor ouderen. Wat spinningslessen uniek en spannend maakt is dat er veel aandacht gelegd wordt op motivatie. De instructeur is continu iedereen aan het coachen, er is opzwepende muziek en meestal draait op de achtergrond een video met een mooi landschap waar je doorheen fietst. Dit alles zorgt ervoor dat je meer bereikt dan wanneer je alleen sport.

Warm-up en stretchen

Een goede warm-up is nodig voordat een les wordt begonnen. Het zorgt ervoor dat de lichaamstemperatuur stijgt en dat de bloedcirculatie wordt versneld. Een betere bloedcirculatie zorgt ervoor dat de spieren meer voedingsstoffen kunnen opnemen en afvalstoffen sneller getransporteerd worden. Door te bewegen met het gehele lichaam als warm-up raakt het lichaam opgewarmd. Doordat het lichaam opgewarmd is kan er gestretcht worden. De spieren stretchen wanneer ze koud zijn zorgt voor een oncomfortabel gevoel en kan zelfs voor blessures zorgen. Door te stretchen worden de spieren opgewarmd en opgerekt.