Bent u op zoek naar huisdieren die nog niet zoveel mensen hebben? Siereenden zijn gezellige en levende huisdieren en makkelijk in het onderhoud. Dit maakt de dieren ideaal voor de beginnende verzorger!

Siereenden zijn sociale dieren, wat betekent dat ze in groepen gehouden moeten worden. Maar ook met andere vogelsoorten maken ze snel vriendjes. Bijna alle eendensoorten kunnen in koppels of groepen van drie gehouden worden. Maar het is natuurlijk veel leuker om verschillende soorten eenden te houden. Het voordeel is dat diverse eendensoorten beter bij elkaar gehouden kunnen worden dan een soort.

Huisvesting siereenden

Het aller belangrijkste wanneer je siereenden wil houden, is dat de dieren een vijver of stuk sloot nodig hebben. In het water kunnen de dieren zwemmen, naar eten zoeken en hun veren verzorgen. Daarbij kan je goudvissen in het water plaatsen, deze eten de uitwerpselen van de eenden op waardoor het water mooi helder schoon blijft. Het is ook een mogelijkheid om een filter in het water te plaatsen.

Door grind aan de rand van het water neer te leggen, nemen de eenden geen aarde en zand mee het water in. Het is voor de eenden namelijk ook fijn om een stukje land te hebben. Per eendenkoppel is moet dit minimaal 3 bij 3 meter zijn. De inrichting van het land kan je helemaal zelf bepalen. Boompjes en gras vinden de eenden erg leuk. Voor geleewiekte eenden is een omheining van een meter hoog voldoende.

Qua voeding zijn siereenden niet de moeilijkste. Zij halen voeding uit de vijver en er is speciaal voer ontwikkeld voor de eenden.

Er zijn honderden soorten siereenden. Alle eenden hebben verschillende eigenschappen en kenmerken. Zo is de Hottentottaling een van de kleinste eendensoorten ter wereld, maar bij goed van zich af. De Grijskop Casarca is herkenbaar aan het grijze kopje en kan erg agressief worden in het broedseizoen. Voor de rest zijn het hele rustige en tamme vogels.