Wanneer een naaste ouderenzorg nodig heeft, zijn er een aantal opties om uit te kiezen. Welke dit zoal zijn, beschrijven we in dit artikel.

 

Optie 1: Mantelzorg

De eerste optie is mantelzorg. Hierbij neemt een naaste (meestal een familielid) de zorg op zich. Vaak vinden beide partijen dit fijn, omdat je elkaar door en door kent. Er zijn dus geen vreemde mensen die voor je naaste gaan zorgen. Een nadeel is echter wel dat het erg veel tijd en energie vergt van de mantelzorger. Zeker wanneer de mantelzorger daarnaast nog werkt en/of kinderen thuis heeft wonen, kan het erg zwaar zijn. Ook heeft een mantelzorger niet altijd alle benodigde kennis en ervaring. Mantelzorg kan dus een mooie oplossing zijn, maar het is niet voor iedere situatie geschikt. 

Wanneer je kiest voor mantelzorg is de huisvesting iets anders om over na te denken. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een aanleunwoning. Dit is een kleine zorgwoning die je vaak in je eigen achtertuin laat plaatsen. Ook kun je zelf bij de persoon die de zorg nodig heeft gaan wonen, of die persoon juist bij jou laten wonen. Zo kun je altijd snel zorg bieden, ook op onverwachte momenten. Woon je al erg dicht bij elkaar, dan kun je ook gewoon allebei blijven wonen waar je woont. 

 

Optie 2: Thuiszorg

Een andere optie is om thuiszorg door een professionele organisatie te laten doen, zoals Zorgservice Brabant. Zo behoud je zelf als familielid tijd voor jezelf, en wordt de zorg gedaan door iemand met ruime kennis en ervaring. Uiteraard betekent dit niet dat je zelf helemaal geen zorg meer kunt bieden. Zo kun je bijvoorbeeld zoeken naar een combinatie van zorg die jij als mantelzorg kunt bieden en de hulp van een zorgservice.

 

Optie 3: Een verzorgingstehuis

Wanneer thuis wonen niet ideaal meer is, kun je kiezen voor een verzorgingstehuis. Hier komt de persoon dan 24/7 te wonen. Hierdoor is er altijd professioneel zorgpersoneel aanwezig. Ook zijn verzorgingstehuizen aangepast om geschikt te zijn voor ouderen. Uiteraard kun je je naaste gewoon blijven bezoeken wanneer hij/zij in een verzorgingstehuis zit. 

 

De beste optie

Zoals je ziet zijn er ve