Het bekende wetenschappelijke tijdschrift Quest heeft onderzoek gedaan naar de preutsheid van jongeren. Uit dit onderzoek is gebleken dat de jeugd in Nederland maar preuts is in vergelijking met oudere Nederlanders en niet snel in latex kleding gefotografeerd worden. Quest heeft een enquête gehouden onder 6320 respondenten en hieruit blijkt dat jongeren vaker in het donker vrijen en een stuk minder pikante kiekjes naar elkaar sturen dan oudere leeftijdsgroepen. Ook praat de jeugd minder graag over intieme problemen bij de huisarts.

Naaktfoto’s

Van de Nederlanders tussen de 35- en 50 jaar heeft 40 procent weleens een naaktfoto of naaktfilmpje gestuurd naar een ander. Bij de groep van 24- tot 34- jarigen is dit percentage het hoogst: 46 procent. Van de jongeren tot 24 jaar heeft slechts 39 procent weleens een naaktfoto- of filmpje gestuurd. De eerste groep is dus meer actief of dit gebied dan de jeugd, wat niet te verwachten was.

Verschil tussen man en vrouw

Er was niet alleen een duidelijk verschil in preutsheid te merken tussen de verschillende leeftijdscategorieën, maar ook tussen de sekse. Zo blijkt uit de enquête dat vrouwen het een stuk vervelender vinden om in de sauna een bekende tegen te komen dan mannen. Mannen zijn ook minder preuts als het gaat om het bespreken van intieme gezondheidsproblemen bij de dokter. Mannen hebben er minder moeite mee dan vrouwen en gaan er sneller mee naar de dokter.

Douchen in ondergoed

In de douches bij sportverenigingen is ook veel preutsheid te merken. Bijna driekwart van de respondenten die sporten heeft minimaal een keer meegemaakt dat anderen na het sporten in hun onderbroek de douche onder sprongen. Ook naakt door het huis rondlopen wordt niet graag gedaan, geven zes van de tien respondenten aan. Mits er niemand thuis is. Daarbij is er wel een zichtbaar verschil tussen mannen en vrouwen. Mannen geven aan hier minder moeite mee te hebben dan vrouwen.