Hoera! Het is weer lente! Alle planten lopen weer uit, overal bloeien prachtige bloemen en de temperaturen lopen al behoorlijk op. Genieten dus. Lekker een terrasje pakken of erop uit. Voor je op pad gaat is het wel zo veilig om eerst even je auto klaar te maken voor het voorjaar. Met deze tips kun je weer veilig de weg op:

1. Wissel je banden

Je winterbanden heb je niet meer nodig. Die kunnen weer de opslag in tot het najaar. Met een maximumtemperatuur van 7 graden zijn winterbanden de ideale banden om op te rijden. Rij je met warmere temperaturen door op je winterbanden, dan zullen ze sneller slijten en zul je meer brandstof verbruiken. Dat is natuurlijk zonde. Als richtlijn voor het verwisselen van je banden kun je de tijd aanhouden dat de klok wordt verzet. Controleer bij het verwisselen van je banden ook de bandenspanning en de profieldiepte.

2. Maak het interieur van je auto schoon

Waarom zou je de grote voorjaarsschoonmaak beperken tot je huis? Geef ook je auto een flinke poetsbeurt. Vooral het interieur van je auto kan in de lente wel wat aandacht gebruiken. Verwijder alle troepjes en spullen in die eigenlijk niet in je auto thuishoren. Stofzuig alles even grondig en maak je interieur zoals je stuur en dashboard schoon met een sopje of glassex. Zo kan je auto weer even mee en wordt een ritje voor jou en je medepassagiers een stuk aangenamer.

3. Onderhoud je airco

Functioneert je airco nog naar behoren? Dat is namelijk wel belangrijk met de stijgende temperaturen! Als je nare luchtjes en defecten wil voorkomen is het verstandig om je airco onderhouden door een professional. Deze maakt hem schoon, vult hem bij en merkt problemen vroegtijdig op waardoor dure reparaties voorkomen kunnen worden.

4. Controleer je koel- en remvloeistof

Controleer regelmatig of je nog voldoende koel- en remvloeistof hebt. Zo voorkom je nare situaties waarbij je naast de weg stil komt te staan. Het voorjaar is een mooie tijd om weer eens uitgebreid naar je remvloeistof en koelvloeistof te kijken. Zie je dat er te weinig vloeistof is, dan kun je dit zelf bijvullen. Doe dat wel met dezelfde soort rem- of koelvloeistof als die al in de motor zit. Moet je regelmatig vloeistof bijvullen? Waarschijnlijk zit er dan ergens een lek en kun je beter even een bezoekje brengen aan de garage.

5. Controleer het oliepeil van je auto

Je voorjaarscheck is niet compleet zonder je olie te peilen, al moet je het niet bij die ene keer laten. Het is verstandig om je oliepeil regelmatig te checken en de olie te verversen. Hoe vaak je dit moet doen is afhankelijk van je auto en het aantal gereden kilometers. Meestal kun je in het instructieboekje van je auto terugvinden hoe vaak jij je olie moet peilen en verversen. Olie bijvullen kun je gemakkelijk zelf.

6. Regelmatig onderhoud

Als je je auto regelmatig onderhoud zorg je dat ie in topconditie blijft. Laat regelmatig een kleine onderhoudsbeurt uitvoeren. Hoe fijn het ook is, autorijden blijft een dure hobby. Naast het onderhoud ben je ook geld kwijt aan benzine, belasting en moet je je auto laten verzekeren. Maar: hoe beter je voor je auto zorgt, hoe veiliger en onderhoudsvriendelijker hij is.