Er zijn veel specificaties waaraan de veiligheid van een boot aan moet voldoen. Hierbij denkt men snel aan alle veiligheidseisen op het dek van het schip. De bouw van het schip moet natuurlijk echter ook veilig zijn, en vooral veilig blijven. Het schip veilig laten blijven is een van de taken van de ICCP anodes. Deze worden vaak vergeten wanneer het om veiligheid van een schip gaat, maar zijn eigenlijk onmisbare schakels.

De werking van ICCP anodes

ICCP anodes noemen we ook wel opofferingsanodes. Deze naam dankt de anode aan het feit dat hij daadwerkelijk zijn eigen materiaal opoffert om het materiaal van de boot te beschermen. Dit doet de anode door te elektrolyseren met het water. Hierbij onttrekt de anode de elektrische deeltjes aan het water, die normaal gesproken met het materiaal van het schip gereageerd zouden hebben. Dit gebeurt op een passieve manier. Dat houdt in dat de ICCP anodes meten hoeveel elektrische deeltjes er aan het water onttrokken moeten worden voor de reactie. Hierdoor gebruikt de anode precies de juiste hoeveelheid van het reagerende materiaal en gebruikt zo zijn levensduur optimaal. Wanneer de anode eenmaal op gereageerd is, zal deze vervangen moeten worden voor nieuwe anodes. De gebruiksduur van de anodes zijn ongeveer 3 tot 5 jaar en zullen bij het aanmeren van het schip vervangen moeten worden.

Een optimale garantie voor de veiligheid van het schip

De grootte en het materiaal van de anode wordt berekend op basis van het volume van het schip en de gewenste levensduur van de anodes. Door de ICCP anodes te bestellen en te laten plaatsen door een specialist, verzekert u zichzelf van tijdig onderhoud aan uw schip. Deze plant bij het plaatsen van de anode namelijk direct een afspraak in voor het onderhoud van dezelfde anode. Zo gaat u nooit meer onvoorbereid de zee op en staat veiligheid bij u aan boord altijd voorop!