Wat is lenen zonder BKR?

Hoewel de meeste leningen alleen afgesloten kunnen worden met een BKR-registratie, zijn er tegenwoordig ook steeds meer leningen die afgesloten kunnen worden zonder BKR-registratie. Meer over het afsluiten van een lening zonder BKR-registratie voor lenen zonder BKR, lees je in dit artikel.

Wat houdt een BKR-registratie in?

Als je een lening afsluit, wordt hier een aantekening van gemaakt in het systeem van Bureau Krediet Registratie. Hierbij wordt onder andere genoteerd hoe hoog het bedrag van de lening is, wanneer deze afgesloten is en wanneer de lening is afbetaald. Deze gegevens zijn voor kredietverstrekkers inzichtelijk. Betaal je jouw lening niet af en staat deze nog open, dan kunnen kredietverstrekkers dit zien als je een nieuwe aanvraag indient voor een lening. Op basis van deze gegevens kunnen kredietverstrekkers bijvoorbeeld beslissen dat je geen nieuwe lening krijgt. Tot slot kan een negatieve notatie er tevens voor zorgen dat je niet in aanmerking komt voor het kopen van een huis of het doen van andere grote aankopen.

Lenen zonder BKR: de mogelijkheden

Tegenwoordig is het bij sommige kredietverstrekkers ook mogelijk om te lenen zonder BKR. In dit geval sluit je gewoon een lening af, maar wordt hier geen aantekening van gemaakt bij het BKR. Zo kom je met jouw lening niet in hun systeem terecht en kunnen andere kredietverstrekkers jouw financiële situatie niet controleren. Betaal je de lening niet op tijd af, dan krijg je dus geen negatieve notatie in het systeem van het Bureau Krediet Registratie en krijg je niet te maken met de negatieve gevolgen van deze registratie. Lenen zonder BKR wordt dan ook steeds populairder in Nederland en steeds meer Nederlanders kiezen van deze vorm van lenen.

Lenen zonder een registratie kan bij verschillende aanbieders. Let wel, als je leent bij grote banken is dit nooit mogelijk. Lenen zonder BKR wordt dan ook vaker gedaan bij kleine bedrijven of particulieren, die duidelijk communiceren dat lenen zonder registratie bij hen mogelijk is. Om een aanbieder van dit soort leningen te vinden, kun je simpelweg je zoekmachine raadplegen en zoeken op termen als ‘lenen zonder BKR’.