Een Legionella besmetting kan iedereen overkomen. Het gevaar hiervan kan in een klein hoekje zitten, zoals we dat zo mooi zeggen. Echter is het wel belangrijk om hier tijdig iets aan te doen om bepaalde ziektes te voorkomen. Het is lastig om een uitbraak op te merken wanneer u niet weet waar u dit aan kunt zien. Wij raden ook zeker aan om elk half jaar een controle uit te voeren, zodat u zeker weet dat u geen besmetting oploopt. Er zijn voor verschillende installaties en reservoirs, andere technieken nodig, als het gaat om de bestrijding hiervan. Zo gaan we voor het reinigen van drinkwaterinstallaties. Dit is ver uit de belangrijkste om te reinigen. Deze heeft namelijk de meeste kans om een infectie te veroorzaken bij mensen.

Een Legionella besmetting kan iedereen overkomen

Het kan overal voorkomen dat er een Legionella besmetting ontstaat. Het is een feit dat het gevaar in een klein hoekje zit, maar u kunt een besmetting ook eenvoudig voorkomen. Zo kunt u door het reinigen van tanks, of andere installaties een besmetting voorkomen. Maar dan moet u dit wel met enkele regelmaat doen. Zoals we net al beschreven hebben, is het goed om elk jaar even een check te laten doen. Dit geld vooral voor openbare instellingen, zoals ziekenhuizen en gemeentepanden. Op die plaatsen wordt namelijk niet altijd even regelmatig water gebruikt. Belangrijk is om dit wel te doen.

Werking van de besmetting

Het gevaar van een Legionella besmetting zit dus in een klein hoekje. De werking van de besmetting gaat als volgt: Door onregelmatig gebruik, opwarming en stilstand van water binnen in een installatie, ontstaat er microbiologische vervuiling. Deze vervuiling noemen we dan ook wel Biofilm. Deze Biofilm is een perfecte voedingsbodem voor bacteriën zoals legionella en zo beïnvloed dit de kwaliteit van het water.