Het ontstaan van de allereerste foto moet enorm speciaal zijn geweest. In plaats van een geschilderde afbeelding was er ineens een echt beeld. Het ontstaan van de foto begon in de 19e eeuw, met uitvinders die nu bijna allemaal zijn vergeten.

Heden

Tegenwoordig nemen we wereldwijd meer dan een miljard foto’s per dag. Vanaf het ontstaan van de fotografie zijn in totaal ongeveer 3,5 biljoen foto’s genomen. Dit gebeurt nu bijna allemaal met onze smartphones. Op Facebook alleen al staan ongeveer 140 miljard foto´s. Iedere twee minuten worden nu meer foto’s genomen dan in de hele 19e eeuw bij elkaar geschoten zijn.

De eerste foto ter wereld

Fransman Joseph Nicéphore Niépce, geboren in 1765 en gestorven in 1833, was al sinds 1793 aan het experimenteren met allerlei soorten materialen en chemicaliën. Het projecteren van een beeld op een lichtgevoelige plaat lukte wel, maar iedere keer zodra de plaat aan licht werd blootgesteld, vervaagde het beeld. In 1826 had hij eindelijk de juiste combinatie van stoffen en materialen om het beeld goed te houden met licht. Hij zette zijn camera voor het raam in de werkkamer van zijn huis. Acht uur lang brandde het beeld van wat gebouwen en een perenboom in zijn tuin op de plaat. De foto, die ‘La cour du domaine du Gras’ werd genoemd, is de eerst bewaard gebleven foto ter wereld. Joseph Niépce staat dus bekend als de uitvinder van de fotografie.

De eerste foto van mensen

In 1838 werd de eerste foto met mensen erop gemaakt. Er werd een foto gemaakt van een straat in Parijs. Een man die zijn laarzen liet poetsen en de schoenpoetser werden linksonder op de foto vastgelegd. In die tijd was de belichtingstijd van een foto tien minuten, deze twee mensen waren de enige mensen die lang genoeg bleven staan zodat ze te zien zijn op de foto. Het is nooit bekend geworden wie deze mensen zijn. Zij hebben zelf waarschijnlijk nooit geweten dat ze onderdeel zijn van dit belangrijke historische moment.

De eerste selfie ooit

Een grappig weetje is dat de eerste selfie ooit al in 1839 is gemaakt. Op de eerste foto van een mens stond een vaag silhouet van twee mensen, maar op de eerste selfie ooit fotografeerde een man zijn eigen gezicht. Deze man was Amerikaan Robert Cornelius. Hij was op dat moment 30 jaar oud. Zo nieuw is een selfie dus helemaal niet, wat vele mensen denken.

Tegenwoordig is het laten maken van foto’s de normaalste zaak van de wereld. Je maakt zelf een selfie of je laat een portretfoto van jezelf maken in een professionele fotostudio. Dit kan bij LINK Fotografie. Je kunt hier terecht voor een persoonlijke foto, maar bijvoorbeeld ook voor een zakelijk portret.