Werken op kantoor lijkt voor veel mensen de ideale baan. Een kantoorbaan wordt ook vaak geassocieerd met een goede baan. Als ik je nu vraag hoe kantoorpersoneel eruit ziet, denk je waarschijnlijk zakelijk, goed gekleed en welvarend. Wanneer je op een kantoor werkt betekent dat uiteraard niet meteen dat je een hoog salaris hebt, maar doorgaans hebben mensen die op kantoor werken weinig te klagen qua inkomen. Lekker een beetje achterover in je stoel hangen en een beetje op de computer werken, klinkt niet verkeerd toch? Maar wat zijn de nadelen eigenlijk van kantoorwerk?

Grote kans op besmetting

Wie op kantoor werkt loopt een grote kans op om besmet te worden met een virus van een collega of iemand anders die zich in het gebouw bevindt. Wanneer een collega grieperig is en toch komt werken is de kans zeer groot dat er andere collega’s worden aangestoken, daarom wordt het aangeraden om liever thuis te blijven. Lichtknopjes, deurknoppen, koffieautomaten en de kraan zijn een aantal voorbeelden van boosdoeners bij het verspreiden van een virus. Goed en regelmatig je handen wassen dus!

Daglicht en frisse lucht

Mensen die op kantoor werken krijgen vaak weinig daglicht. Meestal ga je alleen tijdens je pauze naar buiten om een luchtje te scheppen en wat daglicht te zien. Natuurlijk wordt het sterk aangeraden dat er genoeg lichtinval is bij het kantoorpand, maar dat is niet altijd het geval. Wanneer we niet genoeg daglicht krijgen, kunnen we minder productief werken en zelfs depressief worden. Uit een onderzoek van de Universiteit van Illinois is zelfs gebleken dat veel en natuurlijk daglicht ervoor zorgt dat je ‘s nachts beter kunt slapen. Lees hier meer informatie over dit onderzoek.

Beweging

Wanneer je op kantoor werkt heb je een grotere kans op overgewicht. Dit is natuurlijk niet altijd het geval, je kunt na je werk gaan sporten om je dagelijkse beweging te compenseren. Als je een type bent die het liefst met z’n handen werkt en niet stil kunt zitten, is kantoorwerk waarschijnlijk niets voor jou. Tegenwoordig heb je bij veel kantoren wel de mogelijkheid om meer te bewegen, denk bijvoorbeeld aan een tafeltennis of kleine sporthal. Ook is het voor kantoorpersoneel heel belangrijk om gebruik te maken van degelijk kantoormeubilair. Denk hierbij een goede stevige kantoorstoelen, bureau’s en tafels om maat, voldoende opslag mogelijkheden etc.