Een sollicitatie kan heel spannend zijn, het is ook heel belangrijk. Je moet de mensen tegenover je zien te overtuigen dat jij de beste kandidaat bent voor de baan. Dit kan best lastig zijn aangezien de concurrentie op de arbeidsmarkt in meerdere sectoren zeer groot kan zijn. Er zijn een aantal zaken waar je op kan letten en waar je rekening mee kan houden in het hele sollicitatieproces, wij gaan er een aantal opnoemen.

De sollicitatiebrief

Elke sollicitatiebrief zal van elkaar verschillen. Met het opstellen van de brief is het ook belangrijk om rekening te houden met de soort sollicitatie. Vaak spreken we van een open sollicitatie of een gerichte sollicitatie.

  • Gerichte sollicitatie: Deze wordt geschreven naar aanleiding van een vacature.
  • Open sollicitatie: Dit is meer een vraag aan een specifiek bedrijf of er eventueel een plek beschikbaar is of dat er binnenkort een vacature ontstaat.

De sollicitatiebrief is ook gelijk de eerste indruk dat een bedrijf van jou krijgt, het is dus ook belangrijk dat er op wordt gelet dat de brief van goede kwaliteit is. Probeer ervoor te zorgen dat het bedrijf gelijk geprikkeld wordt en probeer aan te geven wat jij toe kan voegen aan het bedrijf. Laat je brief dus opvallen en zorg er in ieder geval voor dat er zeker geen spelfouten in te vinden zijn.

Voorbereidingen voor het gesprek

Als je sollicitatiebrief goed is bevallen bij het bedrijf dan zal je waarschijnlijk worden uitgenodigd voor een gesprek. Probeer de volgende zaken te doen als voorbereiding voor het sollicitatiegesprek:

  • Als je weet wie de gesprekspartners zullen zijn, probeer daar dan research naar te doen. Misschien merk je op dat je gemeenschappelijke hobby’s of kennissen hebt, zo heb je iets om het ijs te breken.
  • Doe ook goed je research naar het bedrijf. Denk hierbij aan de recentere ontwikkelingen binnen het bedrijf maar doe ook research naar de geschiedenis. Ook kan je onderzoek doen naar de dorp of stad waar het bedrijf gevestigd is, heb je bijvoorbeeld een vacature in Middelharnis, doe daar dan onderzoek na. Deze feiten kan je laten zien tijdens het gesprek zodat zij zien dat je weet waar je solliciteert.
  • Probeer je gesprekspartner positief te verrassen, neem bijvoorbeeld initiatief door hun wat eigen werk te laten zien op een tablet e.d. Probeer ook de bekende ‘Waar zie je jezelf over vijf jaar?’ vraag voor te zijn. Zo kunnen ze zien dat je niet alleen nu de ideale kandidaat bent, maar ook nog over vijf jaar. Bereid je zo ook voor op andere standaard vragen die vaak gesteld worden in een sollicitatiegesprek.
  • Kijk goed naar de gewenste eigenschappen die het bedrijf heeft aangekaart in de vacature, probeer hier een sterk verhaal bij te verzinnen zodat hun kunnen zien dat jij voldoet aan iedere wens of eis.