Op dit moment zijn er twee soorten lasersnijders die gebruikt worden voor metaalbewerking, namelijk de CO2-lasers en fiberlasers. Maar welk type is nu de beste keuze? Wel, het antwoord is afhankelijk van de toepassing die je voor ogen hebt. Het juiste type is dus voor iedereen anders.

Hoe werken ze?

De werking van een laser is eigenlijk vrij simpel. Het zijn namelijk sterke lichtbundels die een vaste golflengte hebben. Bij een CO2-laser is dat 10.640 nm (geproduceerd door een combinatie van CO2, stikstof en helium) en bij een fiberlaser 1.064 nm (geproduceerd door leddiodes). Het verschil in deze golflengte bepaalt ook het verschil tussen beide soorten. Omdat de golflengte van een CO2-laser veel langer is, heeft deze een heel andere absorptiecoƫfficient. Hierdoor is er een hoger vermogen nodig.

De voordelen van een fiberlaser

Fiberlasers zijn een relatief nieuwe technologie die allerlei voordelen biedt.

Lager verbruik

Zoals eerder al gezegd, heeft een CO2-laser een veel hoger vermogen nodig om dezelfde snijkracht te ontwikkelen. Een fiberlaser verbruikt dus minder stroom. Dat zorgt voor een mooie besparing op de energiefactuur van het bedrijf. Bovendien is een lager verbruik goed voor het milieu, omdat de CO2-impact kleiner is.

Sneller

Omdat fiberlasers voor metaalbewerking een hoger vermogen ontwikkelen, gaat het snijproces vlotter. Ze werken tot drie keer sneller dan een traditionele CO2-laser. Vooral voor bedrijven waar deze machine vaak gebruikt wordt, is dat een interessante tijdsbesparing.

Veelzijdiger

Een laatste voordeel van een fiberlaser is dat deze beter geschikt is voor reflecterende metalen zoals aluminium, messing en koper. Wie dus regelmatig met deze metalen aan de slag gaat, kan best de aankoop van een fiberlaser overwegen.

De voordelen van een CO2-laser

Toch heeft ook een CO2-laser enkele voordelen.

Prijs

Een CO2-laser is doorgaans goedkoper dan een fiberlaser. Voor heel wat bedrijven geeft dit de doorslag. Afhankelijk van het gebruik van dit toestel, zal een kostenbatenanalyse de meerprijs wel of niet verantwoorden. Wie slechts sporadisch een lasersnijder nodig heeft is waarschijnlijk beter af met een CO2-systeem.

Beschikbaarheid

Momenteel blijven fiberlasers een nichemarkt (maar dit kan binnenkort veranderen). Klassieke lasersnijders zijn dus makkelijker verkrijgbaar en kunnen terugvallen op een ruim netwerk aan installateurs en onderhoudstechniekers.