Funderingen zijn overal om ons heen. In elk gebouwd stukje Nederland is de kans zeer groot dat er een fundering is aangebracht. Dat wordt dan ook niet voor niets gedaan. Zonder funderingen zouden veel plaatsen in Nederland onbewoonbaar zijn. Huizen zouden wegzakken of zouden helemaal scheef komen te staan. Maar er zijn ook andere redenen waarom funderingen ingezet kunnen worden. Welke funderingstechnieken er allemaal zijn en waarom ze gebruikt worden lees je in dit artikel!
Funderingen op een zachte ondergrond
Funderingstechnieken voor een zachte ondergrond zijn het meest voorkomend in Nederland. Dat komt omdat een groot deel van het land op veen is gebouwd. Een van de meest zachte soorten ondergrond. Dankzij funderingen kunnen de enorme gewichten van woningen evenredig verdeeld worden over een grotere oppervlakte. Op die manier staan huizen steviger en zakken ze niet zomaar weg.
Andere redenen voor funderingen
Naast de bekende betonfunderingen kunnen er ook andere funderingen gebruikt worden. Hier zijn staal en paalfunderingen het meest voorkomende. Met staalfunderingen wordt de draagkracht van de ondergrond aanzienlijk vergroot. Een voorwaarde is wel dat de ondergrond sterk genoeg moet zijn voor deze gewichten. Een andere manier is het gebruik van stalen buispalen. Door gebruik te maken van deze palen kunnen trillingen geabsorbeerd worden. Dat komt omdat de druk zodanig vergroot wordt dat de fundering zorgt dat de woning stabiel staat. Op die manier ontstaan er geen scheuren in de woning. Ideaal voor als je op plekken woont waar veel zware vrachtwagens langs rijden of bijvoorbeeld in Groningen waar regelmatig kleine aardbevingen te voelen zijn. Met een goede fundering kun je jouw woning dus goed beschermen tegen veel externe invloeden die jouw huis kunnen beschadigen. Daarbij zorgt de schade ook voor een aanzienlijke afname in marktprijs en is het laten herstellen ervan erg duur. Zeker als de woning verzakt is zul je veel moeten betalen om de woning te kunnen redden.
Recente reacties