Een vijver voegt ongetwijfeld toe aan de look en feel van de tuin, dat is zeker. Natuurlijk is het wel belangrijk om die optimaal te onderhouden zodat je er nog lang en goed van kan genieten. Er zijn verschillende manieren om dat te doen, en een duidelijk overzicht daarop is dan ook erg interessant als je het beste uit je tuin én woning als geheel wil halen.

De vijver onderhouden – hoe moet het?

Een vijver mag dan wel een natuurlijk fenomeen zijn, in veel gevallen kiest men voor een kunstmatig aangelegde vijver. Dat brengt met zich mee dat er ook wat extra maatregelen nodig zijn om die goed te onderhouden:

Ga voor een vijverfilter

Een van de beste manieren om de vijver te beschermen tegen langdurige beschadiging door vervuild water en afval, is een vijverfilter. Een dergelijke filter werkt een beetje zoals een zwembadfilter, maar is wel veel sterker. Er zijn heel wat verschillende soorten filter verkrijgbaar voor vijvers, afhankelijk van de grootte van de vijver, het risico op vervuiling en op basis van werking.

Onderhoud de vijver manueel

Een andere goede manier om ervoor te zorgen dat de vervuiling van je vijver niet te erg wordt, is door deze manueel te onderhouden. Hiervoor heb je niet meer nodig dan een zwembadschep met een lange steel. Op die manier kan je in een halfuurtje tijd de grote stukken afval of bladeren die niet door de filter verwerkt kunnen worden, toch verwijderen.

Vraag hulp van een professional

Ten slotte is het de moeite waard om beroep te doen op een professional bij het onderhoud van je vijver. Die beschikt over alle nodige kennis, ervaring én materialen om precies te weten waar jouw vijver nood aan heeft. En dat maakt je tuin meteen een aangenamere plaats om te vertoeven, zeker in de lente- en zomermaanden.