Voor de actieve doe-het-zelvers die graag hout bewerken is het kiezen van de juiste freesmachine niet altijd even makkelijk. Want wanneer gebruik je een muurfrees, bovenfrees of een lamellen frees. Met name over de lamellen frees gaan er veel vragen rond. Daarom wordt er in dit artikel ingegaan op de lamellenfrees.

Wat is het?

Een lamellen frees staat ook wel bekend onder de noemer ‘lamellofrees’. Deze freesmachine wordt veelal gebruikt door hobbyklussers voor het maken van houtverbindingen of het op maat zagen van laminaat of plinten.

Het nut

Een lamellen frees gebruik je wanneer je twee delen hout met elkaar wilt verbinden, ook wel houtverbindingen genoemd. Deze hout verbindingen zijn bijvoorbeeld nodig voor het maken van hoeken van houten voorwerpen. Natuurlijk is het belangrijk dat dit zo netjes mogelijk gebeurd. Een lamellen frees helpt je daarbij. Deze frees zorgt ervoor dat de verbinding zo min mogelijk zichtbaar is, zonder dat er allerlei schroef- of spijkerverbindingen zichtbaar zijn.

Hoe gebruik je een lamellen frees?

Een lamellen frees neemt onder een hoekinstelling, een ‘stukje’ weg uit beide houtdelen. Het gat wat vervolgens ontstaat kan je gemakkelijk opvullen met houtlijm en een lamel. Dit staat ook wel bekend als een ‘deuvel’ of een ‘koekje’. Vervolgens breng je de twee houtdelen samen.

Extra’s

De verdere functionaliteiten van een lamellen frees hangen van het apparaat zelf af. Je hebt freesmachines waarmee je de exacte freesdiepte kunt instellen. Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om een lamellen frees aan te schaffen met stofafzuiging en verstekgeleider.

Freesmachine kopen

Wil je houtverbindingen maken, en wil je dat dit zo mooi mogelijk gebeurd? Kijk dan bij Gereedschapscentrum.nl Hier vind je tal van soorten freesmachines om hout verbindingen te maken. Denk van te voren goed na welke extra’s je wilt en ga vervolgens gericht op zoek naar de juiste lamellenfrees.