Reizen is voor veel mensen een echte hobby. Hoe fijn zou het zijn wanneer een verblijf in het buitenland gecombineerd kan worden met het op doen van relevante werkervaring. Veel studenten kiezen dan ook voor stage buitenland. Op deze manier is het mogelijk om een land te leren kennen en toch ervaring op te doen. Het heeft alleen wel wat voeten in de aarde om alles te regelen. Hierbij dus een lijst waar studenten rekening mee moeten houden wanneer ze kiezen voor een stage in het buitenland.
Een aantal belangrijke zaken op een rij.

School:

De school moet op tijd weten dat er gezocht wordt naar een stage in het buitenland. Wanneer de stageopdracht binnen is zorg er dan dus voor dat deze zo snel mogelijk goed gekeurd wordt. Is de opdracht goed gekeurd, dan is het zaak om erachter te komen wat de school precies verwacht. Aangezien er enige afstand tussen zit is het makkelijk dat alle regels en opdrachten duidelijk zijn.

Verzekeringen:

In Nederland is over het algemeen iedereen wel goed verzekerd. Datzelfde geldt niet altijd voor het buitenland. Vraag dus altijd goed na wat de dekking is in het buitenland. Mocht dat niet zo zijn zal er namelijk nog een andere verzekering afgesloten moeten worden. Een aansprakelijkheidsverzekering bijvoorbeeld is vaak verplicht, maar niet altijd geldig in elk land.

Financiën:

Het is natuurlijk wel handig dat de financiële middelen toereikend zijn wanneer een student naar het buitenland gaat. Maak een schatting van de kosten die gemaakt gaan worden. Denk hierbij aan de vaste lasten zoals huur, verzekeringen en reiskosten. Wanneer er een totaalplaatje is, wordt het makkelijker om te kijken hoeveel er nodig is. Daarnaast is het mogelijk om eventueel nog uitwonende beurs aan te vragen, een lening en soms komen studenten in aanmerking voor een aparte studiebeurs.

Algemeen:

Bedenk goed wat er allemaal nodig is in het buitenland en naar welk land af wordt gereisd. Elk land is anders en overal zijn andere regels en wetten. Medicijnen zijn niet overal legaal of beschikbaar dus kijk dit goed na. Een geldig paspoort is natuurlijk van groot belang. Kijk altijd of deze minimaal een half jaar geldig is.