Brabanders hebben het het meest te verduren als het gaat om woninginbraken, zo blijkt uit cijfers van het Verbond van Verzekeraars. Wil je toch naar Brabant verhuizen, vermijd dan het liefst Breda, want daar loopt het al helemaal de spuigaten uit, blijkt uit de risicomonitor Woninginbraken.

Minste inbraken in Groningen

De verzekeringsmaatschappijen krijgen 6,3 woninginbraakmeldingen binnen op elke duizend Brabanders. Hoewel het cijfer hoog ligt in vergelijking met de rest van Nederland, is het percentage ten opzicht van 2012 met maar liefst 5 procent gezakt. De minste kans op woninginbraak heb je in de provincie Groningen. In die provincie claimen slechts 2,1 Groningers per duizend inwoners een inbraakschade.

Bendes

Wat aangewezen kan worden als verklaring voor het hoge inbraakcijfer in Noord-Brabant is nog niet helemaal duidelijk. Volgens het Verbond van Verzekeraars kan het te wijten zijn aan rondtrekkende bendes die actief zijn in het grensgebied. Gelderland en Limburg is namelijk ook erg in trek bij inbrekers. Bewoners van Nijmegen, Eindhoven en Almere moeten ook extra op hun hoede zijn, want deze steden vallen allemaal in de top-10 van Nederlandse steden waar het meest wordt ingebroken. Het is gelukkig niet zo dat de Brabanders nu ook een hogere premie hebben, want de schade kan normaal gesproken verhaald worden op de inboedel en/of opstalverzekering, waaronder ook andere risico’s verzekerd zijn.

Autowegen

Jaco van Hoorn, plaatsvervangend politiechef Zeeland en West-Brabant, denkt wel te weten waarom Breda zo populair is onder brekers: deze stad is namelijk omringd door snel- en autowegen, waardoor ze binnen no-time naar een andere stad zijn gevlucht. Toch daalt het totaal aantal inbraken in heel Nederland. Vanaf 2012 is de daling al op te merken en het Verbond van Verzekeraars voorspelt dat ook dit jaar dit aantal zal dalen. In grote steden wonen veel veelplegers, dus deze inwoners moeten extra maatregelen nemen en zo ook bewoners van vinexwijken. Daar is de kans op inbraak zelfs vijftien procent hoger dan in ‘gewone’ wijken in Nederland. Het is dus geen slecht idee om extra deurbeslag of een toegangscontrole aan te schaffen als je daar woonachtig bent.