Laswerkzaamheden zijn er in allerlei verschillende vormen en worden voor veel zaken uitgevoerd. Er zijn waarschijnlijk genoeg dagelijkse gebruiksartikelen te bedenken waarbij lassen aan te pas is gekomen voordat het bij jou als consument terecht kwam. Lassen is dus een bezigheid van alledag. Wat misschien niet zo alledaags is, is onderwater lassen. Dit is een methode die vaak gebruikt wordt voor boten en schepen die niet gemakkelijk uit het water gehaald kunnen worden. Maar hoe werkt onderwater lassen nu precies? En wat zijn zaken waarop je moet letten bij onderwater lassen?
Hoe het onderwater lassen werkt
Lassen is eigenlijk het verwarmen van een bepaald materiaal (vaak metaal), waarna je het tegen elkaar drukt om het aan elkaar te bevestigen. Hierbij heb je geen last van invloeden van buitenaf, omdat het normaal gesproken in een open ruimte gebeurd. Bij onderwater lassen is dit natuurlijk een ander verhaal. Omdat je hier te maken hebt met het water is het moeilijker om het materiaal te verhitten. Om deze reden moet je gebruik maken van een beklede elektrode. Doordat deze laselektrode waterbestendig is, is het mogelijk om het materiaal te verhitten. Eventuele andere methodes die je kan gebruiken, zijn wrijvingslassen of lassen met een gevulde draad. Natuurlijk moeten de lassers die het werk afleveren dit veilig kunnen doen. Hiervoor zijn verschillende certificaten, die de lasser aantoont voordat hij gaat lassen.
Waarvoor zijn dit soort diensten nodig?
Onderwater lassen komt voornamelijk voor bij boten, schepen en boorplatformen. Omdat deze constant in het water liggen, hebben ze te maken met slijtage. Deze boten of platformen moeten natuurlijk wel aan verschillende veiligheidseisen voldoen. Door de slijtage kan dit soms niet meer het geval zijn en is er dus onderhoud nodig. Met lassen onder water pleeg je dit onderhoud op de minst kostbare manier. Hierdoor bespaar je als bedrijf kosten, maar kan je wel een veilige werkplek garanderen.
Recente reacties