Het uitzicht van een haard maar zonder de moeite

Open haarden, ze zien er mooi uit en geven warmte en vormen vaak het hart van het huis. Echter kosten ze wel veel moeite en moet je er veel mee bezig zijn. Zo moet je telkens nieuw hout aanvoeren en zorgen dat het vuur blijft branden. Ook kan je niet voor een lange tijd weg blijven in verband met de brandveiligheid. Een elektrische wandhaard heeft deze nadelen niet en vormt een goed alternatief voor de gebruikelijke open haard.

Elektrische wandhaard, in of aan de muur?

De elektrische wandhaard kan op twee manieren afgeleverd worden. Ze kunnen aan de muur bevestigd worden of ze kunnen in de muur gebouwd worden. Wanneer er gekozen word voor een montage in de muur, zal er als het ware een gat in de muur worden gemaakt waarin de elektrische wandhaard zal worden bevestigd. Op deze manier heeft u geen diepteverschil. Wanneer U kiest voor een montage aan de muur zult U wel een diepteverschil ervaren aangezien de haard aan de muur hangt

Ten opzichte van een gashaard is een elektrische wandhaard eenvoudig in te bouwen. U hoeft geen rekening te houden met het materiaal van de muur. Voor een gashaard is het belangrijk dat de wand van hittebestendig materiaal is. De elektrische wandhaard kan in allerlei soorten muren bevestigd worden aangezien er geen hitte vanaf komt en er dus geen kans is op brandgevaar

De werking van een elektrische haard

Zoals de naam al zegt werken deze haarden op elektriciteit in plaats van vuur. Het nadeel hieraan is wel dat de haard van zichzelf geen warmte geeft. De elektrische haard bestaat uit een groot scherm waarop “vlammen”worden gesimuleerd. Deze schermen zijn vaak LCD of LED schermen. Achter deze schermen zijn dan houtblokken geplaatst waardoor het geheel een vrij realistisch effect heeft.

Elektrische wandhaarden zijn verder ook heel gemakkelijk in te stellen. Zo is het mogelijk om de achtergrond helderheid te verhogen of verlagen of de snelheid van de vlammen te versnellen of vertragen. Het is dus mogelijk om de haard compleet naar wens in te stellen.