Een normale open haard kost veel tijd en aandacht. Telkens opnieuw hout halen er voor zorgen dat het vuur aan blijft en veilig is. Een elektrische sfeerhaard heeft deze nadelen echter niet en is alsnog sfeervol. Elektrische sfeerhaarden maken namelijk alleen gebruik van stroom om warmte en sfeer te creëren.

Daarnaast kan een elektrische sfeerhaard op de plaats geïnstalleerd worden waar eerder een open haard ingebouwd is geweest. Ook kan het geïnstalleerd worden op bijvoorbeeld tafels of andere plateaus.

 

Hoe werkt het?

De werking van een elektrische sfeerhaard bestaat uit twee delen: lichtprojectie en waterdamp (bekende methode is Opti-Myst). Het waterdamp zorgt voor een oppervlak waar de lichtprojectie op geprojecteerd wordt en zorgt op die manier voor een prachtig 3D-effect wat daarnaast ook levensecht lijkt vanuit alle hoeken.  Het enige wat U verder hoeft te doen is de stekker in het stopcontact steken en de elektrische haard doet de rest.

 

Warmte

Wat erg belangrijk is, is dat de elektrische sfeerhaarden van zichzelf geen warmte geven. Doordat het “vuur” d.m.v. waterdamp en lichtprojecties wordt gesimuleerd geeft het geen warmte. Echter is het wel mogelijk om een verwarmingselement toe te voegen waardoor de haard daadwerkelijk warmte geeft. Het verbruik van het verwarmingselement bedraagt 2kW maar is niet voldoende als hoofd warmte bron in huis. Wel is dit voldoende voor kleinere ruimtes. Deze haarden zijn daarom ideaal om in een serre of slaapkamer te plaatsen.

 

Verbruik

De elektrische sfeerhaarden hebben twee standen: de sfeerstand en warmtestand. Op de sfeerstand verbruikt de haard tussen de 10 en 60 Watt, wat neerkomt op 2 à 3 cent per uur. Wanneer u gebruik maakt van de warmtestand, verbruikt deze 1000 tot 2000 Watt, wat neerkomt op 22 à 39 cent per uur. De Opti-Myst sfeerhaarden verbruiken iets meer, gemiddeld 50 tot 240 Watt.

 

Veiligheid

Een elektrische inbouwhaard is erg veilig. Doordat deze geen warmte produceert is het erg veilig wanneer U kleine kinderen heeft.