De breedplaatvloer is een ongeïsoleerde verdiepingsvloer die gebruikt wordt in de woning- en utiliteitsbouw. Het is een geprefabriceerde gewapend betonvloer met daar doorheen tralieliggers. Deze tralieliggers worden verbonden met een meewerkende gewapende betonlaag. De lengte en dikte van de vloer zijn afhankelijk van de belasting en overspanning.

De breedte platen werken als een  verloren bekisting. Vaak wordt dit toegepast voor verdiepingsvloeren (voor de begane grond zou er meestal een pakket isolatie onder de plaat moeten komen).

 

Voordelen van een breedplaatvloer

Een belangrijk voordeel van de breedplaatvloer is dat dit type vloer over een grote vormvrijheid beschikt. Zo kunnen er in een breedplaatvloer verschillende hoeken en openingen gemaakt worden.

Een ander voordeel van de breedplaatvloer is dat de kans op scheuren in het plafond sterk verminderd. Dit komt omdat de platen van de vloer in een mal worden gestort en hierdoor de onderzijde van de breedplaat glad is en de opstort werkt als een monolithisch geheel.

Ook is het mogelijk om verschillende voorzieningen hiermee te storten. Denk hierbij aan: leidingen, centraaldozen, sparingen en meer.

De vloerplaat kan zowel in statisch onbepaalde- (ongedilateerde) als statisch bepaalde (gedilateerde) constructies worden toegepast. Het berekenen en tekenen van de vloerplaten verzorgt Havebo.

 

Kenmerken van een breedplaatvloer

Een breedplaatvloer staat ook wel bekend onder de naam: bekistingsplaatvloer of predal. De vloerplaat bestaat uit ongeveer 50 mm dikke voorgespannen prefab beton met doorlopende tralieliggers. Dit moet als een vrijdragende systeemvloer dienen.

Verder bevat de plaatvloer over een grote standaardbreedte voor een snelle montage. Het heeft een grote vrijheid in vormgeving en toepassingsgebied & bevat een hoge maatvastheid. Tot slot is de plaatvloer voorzien van een v-naad langs de zijdes waardoor leidingwerk eenvoudig is op te nemen in de druklaag.

 

Heeft u behoefte aan een breedplaatvloer of wilt u nog wat meer informatie er over? Neem dan gerust contact op met ons team en wij helpen u graag verder