Hout is het eerste bouwmateriaal dat in onze lage landen gebruikt werd. Het is ook het eerste materiaal waar draaibare deurknoppen, de voorlopers van deurklinken, van gemaakt werden. De eersten zullen rond geweest zijn, maar al snel verscheen een vorm die beter in de hand lag, en waar meer spanning op gezet kon worden, met twee punten. De houten deurknoppen zijn nog steeds verkrijgbaar.

Ook deurklinken zijn van hout te maken natuurlijk, maar er zijn meer mogelijkheden. Gietijzer, brons en koper om er een paar te noemen. Maar er is een bijzonder materiaal, dat hier genoemd moet worden, de eerste echte kunststof, bakeliet. Een vreemde naam voor het eerste chemisch gemaakte plastic. Maar dat komt doordat de Belgische Amerikaan die het spul heeft ontwikkeld een wat bijzondere naam had, Leo Baekeland. Behalve deurknoppen werd het gebruikt in handvatten voor potten en pannen, elektrische knoppen en telefoons.

Andere materialen

De ontwikkeling van andere kunststoffen betekende het einde van bakeliet. Andere materialen bleven, brons en koper omdat er mooie, glimmende deurknoppen mee gemaakt kunnen worden. Maar koper en brons hebben veel onderhoud nodig om te voorkomen dat ze groen uitslaan. Het is mogelijk koperen en bonzen deurknoppen en deurklinken te gebruiken die gelakt zijn. Daardoor hebben ze vrijwel geen onderhoud meer nodig.

Gelakt ijzer is vooral heel gewild al materiaal voor deurklinken, vooral in wat oudere gebouwen. De materialen die tegenwoordig het meest gebruikt worden om deurknoppen van te maken zijn hout, kunststof, roestvrij staal en edelstaal.

Staal

Het eerste staal was handmatig veredeld gietijzer. Dat wil zeggen dat vervuiling en slak uit het ijzer gehamerd moest worden. Het was een duur materiaal en was dus voorbestemd voor het maken van wapens, zwaarden en messen.

Hoogovens maakten het proces een stuk eenvoudiger. Maar tot ongeveer tweehonderd jaar geleden bleef staal een duur product. Door ijzer te walsen, in plaats van het te hameren, was het proces eindelijk zover dat er gewone gebruiksvoorwerpen uit roestvrij staal en edelstaal gemaakt konden worden, ook deurknoppen en deurklinken.