Toetsinstrumenten zijn eigenlijk altijd al een belangrijk onderdeel geweest van de muziek wereld. Misschien zegt de benaming toetsinstrument je niks, maar als we zeggen dat hier een piano mee wordt bedoeld gaat er vast wel een lichtje branden. Een toetsinstrument is een verzamelnaam voor vele instrumenten. De naam toetsinstrument zegt iets over de manier waarop muziek wordt gemaakt, een toetsaanslag dus.  Een piano daarentegen is wel een toetsinstrument, maar ook gelijk een snaar- en slaginstrument.

Soorten toetsinstrumenten

Er zijn verschillende soorten toetsinstrumenten met allemaal verschillende functies. Het kan daarom best lastig zijn om een keuze te maken. Een aantal bekende toetsinstrumenten zijn de akoestische, synthesizer, stage, vleugel en keyboard piano. De akoestische als zowel de vleugel piano rekent men wel tot de ‘echte piano`s’ en bijvoorbeeld het keyboard tot de elektrische toetsinstrumenten. Veel pianisten komen nog weleens voor de vraag te staan of een digitale piano net zo goed is als een klassieke piano. Het antwoord hierop kan alleen de pianist zelf beantwoorden, omdat de manier van piano spelen (interpretatie) bij iedereen anders is. Daarnaast geven de beginnende pianisten voornamelijk de voorkeur aan een keyboard piano vanwege het scala aan functies en geluiden.

Toetsinstrument kopen

Het kopen van een toetsinstrument kan soms best lastig zijn, toch kunnen een aantal tips de aankoop vergemakkelijken. Namelijk het goed overwegen tussen de aankoop van digitale of een klassieke piano. Er zitten namelijk nogal wat verschillen tussen deze twee. Ga daarom eens naar een muziekwinkel en laat je verassen en bespeel een aantal piano’s.  Je zult merken dat er een groot verschil zit in het karakter van iedere piano.

Van plan om voor de eerste keer pianolessen te volgen of de draad weer op te pakken? Dan is een online piano cursus misschien wat voor jou. Deze manier van piano spelen is tegenwoordig erg populair en heeft meerdere voordelen voor de pianist.