Een dongel is een USB-stick die je in je tablet of laptop kunt doen. In deze USB-stick kan je een SIM kaart plaatsen waardoor je overal kunt internetten. Tegenwoordig kunnen smartphones ook fungeren als dongel voor je laptop, computer of tablet. Sommige laptops en tablets hebben ook ingebouwde simkaart houders waardoor je de simkaart direct in je laptop of tablet kan stoppen.

Verschillende soorten dongels

Er zijn vier verschillende soorten dongels. Dit zijn: 4G internet dongel, Smartphone als dongel, Hotspot dongel en een USB 3G dongel. De 4G Internet dongel is ideaal voor laptops. Je moet de bijgeleverde software installeren en je bent klaar om te surfen! Momenteel is er maar één provider die een 4G internet dongel aanbiedt.

Je kunt er ook voor kiezen om een smartphone te gebruiken als dongel. Je kunt je smartphone verbinden met andere apparaten om op het internet te gaan. Door een hotspot te maken, kan je vanuit je databundel internetten op je laptop of tablet. Let er wel op dat je een grote bundel hebt anders betaal je extreem hoge kosten voor het gebruik van internet buiten je bundel.

Wanneer je geen grote databundel hebt, kan je ook een 4G hotspot dongel nemen. Dit doet in principe hetzelfde als je smartphone maar is een los apparaatje waarmee je tot maximaal 10 apparaten kunt verbinden. Als vierde optie kan je nog kiezen voor een 3G internet dongel. Hetzelfde als een 4G dongel maar dan met een minder hoge internetsnelheid.

Het kiezen van een dongel

Let erop dat wanneer je je dongel veel onderweg gebruikt, je een provider kiest die landelijke dekking heeft. De ene provider heeft meer dekking voor mobiel internet dan de ander. Op de pagina over de dongel kan je precies zien welke provider de beste dekking heeft. Momenteel bieden de proivders: KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2 de opties aan.