Het gevaar van brand zit in een klein hoekje. Brand is niet altijd helemaal te voorkomen. Wanneer brand ontstaat is één van de belangrijkste zaken dat brand bewaard blijft in een kleine ruimte en niet uitslaat naar andere ruimtes in de woning. Hiervoor zijn er diverse mogelijkheden op de markt. Zo kun je denken aan brandwerende isolatie, branddeuren, maar ook zeker ventilatie. Brand verspreid zich namelijk door de lucht, wanneer deze lucht zomaar overal heen kan, is het logisch dat de brand ook gemakkelijk uit kan slaan naar andere ruimtes in een pand. Ventilatie kan hier in ondersteunen.

Brandkleppen

Een goed voorbeeld hiervan zijn brandkleppen. Deze kleppen plaats je in de ventilatiekanalen van het ventilatiesysteem. Deze kleppen kunnen open of dicht staan. Wanneer er niets aan de hand is, staan de kleppen open en kan de lucht vrij rond bewegen. Wanneer er brand is slaan de kleppen dicht en wordt de luchtdoorvoer gestopt. Dit zorgt ervoor dat de lucht niet verder door kan bewegen. Hierdoor kan de brand niet verder uitslaan en wordt ook de toevoer van rook direct gestopt.

Vlinderkleppen

Een van de meest gebruikte vormen van brandkleppen, zijn vlinderkleppen. Het grote voordeel van vlinderkleppen is dat deze units op afstand bestuurbaar zijn. Zo kun je zelf reguleren wanneer de vlinderkleppen open of dicht moeten staan. Bij brand slaan de kleppen uiteraard automatisch dicht. Dit zorgt er enerzijds voor dat ventilatie beter te reguleren en daarnaast dat er minder gevaar ontstaat bij brand en dergelijke.

Hulp van een specialist

Op het gebied van brandkleppen en vlinderkleppen zijn er nogal wat variaties mogelijk. Dit komt doordat elk ventilatiekanaal anders is. Niet alleen op het gebied van omvang, maar ook op het gebied van luchtdoorvoer en capaciteit. In één keer de juiste keuze maken is van belang, omdat het plaatsen van vlinderkleppen en brandkleppen een arbeidsintensieve taak kan zijn. Zorg ervoor dat je in één keer de goede keuze maakt. Dit beperkt de installatiekosten en zorgt ervoor dat je dus niet onnodig veel betaalt voor de installatie hiervan.