We merken denk ik allemaal dat er steeds meer automatisering plaatsvindt rondom ons heen. Op het vliegveld, in de supermarkt, in fabrieken, overal worden er steeds meer machines gebruikt om werkzaamheden van medewerkers te verlichten of zelfs helemaal weg te kunnen halen. Bij het vliegveld in Eindhoven kan je bijvoorbeeld al zelf je bagage inchecken en bij de supermarkt hoef je je muntgeld niet meer aan een kassière te geven, maar stop je dit gewoon in een automaat en krijg je automatisch je wisselgeld terug. Je vraag je nu vast af, hoe automatisering eigenlijk tot stand komt? Lees hieronder wat over het technische verhaal van automatisering.

 

Computers

Automatisering begint eigenlijk allemaal bij computers, zoals je waarschijnlijk zelf al had gedacht. Machines moeten namelijk worden aangestuurd door middel van computers. Een computer wordt verbonden aan een machine en vervolgens kan er geautomatiseerd worden door middel van een PLC-systeem.

 

Een PLC-systeem

Een PLC-systeem, ook wel programmeerbare logische eenheid, is een digitale computer. Machines worden als het ware door een PLC-systeem bestuurd. Een ingewikkeld systeem verhaal dat erg technisch is. Vandaar dat het ook door software engineers wordt ontwikkeld.

 

De techniek

Een PLC-systeem, ook wel PLC besturing genoemd, kan met behulp van data bepaalde uitgangen elektrische apparaten besturen. Hierbij kan gedacht worden aan temperatuurregeling of machineaandrijving. Het besturingssysteem krijgt dus bepaalde informatie binnen via een ingang, leest dit met behulp van interfacekaarten en wisselt dit vervolgens uit met andere apparaten. De informatie wordt door een uitgang naar de machine gestuurd (die bestuurd moet worden). Vervolgens wordt de machine bedient door elektromagneet schakelaars. Door een PLC besturing wordt de het automatiseringsproces goed en veilig uitgevoerd. Er zijn echter niet alleen besturingssystemen van het merk PLC, zoals in dit artikel vernoemd. Zo is het besturingssysteem van SCADA ook erg bekend.