Let jij wel eens op over welke mat je loopt voordat je ergens naar binnen gaat? Ja? Nee? De meeste mensen lopen vaak over een mat zonder deze op te merken. Toch liggen ze bijna voor elke woning of elk bedrijfspand.

 

Waarom leg je een mat neer?

Vaak leggen mensen een mat bij de voordeur van hun woning neer als decoratie. De voordeur is tenslotte het eerste wat iemand ziet wanneer hij of zij op bezoek komt, vaak willen mensen dit plekje dan ook opvrolijken. Steeds vaker zie je matten met leuke teksten als: ‘welcome home’, ‘only cool people allowed inside’ en ga zo maar door.

 

Naast decoratiemiddel is een mat natuurlijk ook functioneel. Bedrijven (zowel kleine als grote) leggen daarom vaak een mat neer bij de ingang. Dit kunnen verschillende matten zijn. Zo zijn er bijvoorbeeld droogloopmatten en schoonloopmatten.

 

Wat is een droogloopmat?

Zoals het woord misschien al verraad is een droogloopmat een mat waarmee schoenen droog worden gemaakt. Wanneer het buiten regent is de kans groot dat je deze regen onder je schoenen meeneemt naar binnen, een droogloopmat voorkomt dit. Veel bedrijven met een houten vloer leggen om deze reden een droogloopmat neer bij de ingang van het bedrijf. Waterschade wordt op deze manier voorkomen. Droogloopmatten op maat zijn bij veel bedrijven (als bijvoorbeeld ASML) erg populair. Deze worden namelijk op maat gemaakt en passen daardoor altijd bij het interieur van een bedrijf.

 

Wat is een schoonloopmat?

Zoals ook dit woord misschien al verraad is een schoonloopmat een mat waarmee schoenen schoongemaakt worden. Loop je bijvoorbeeld door de modder dan wil een bedrijf natuurlijk niet de kans lopen dat deze modder door heel het bedrijf komt te liggen. Door een schoonloopmat wordt op een simpele manier voorkomen dat er elke dag grondig schoongemaakt moet worden.