Maar liefst 300.000 Nederlanders bezochten in 2013 de Franse hoofdstad. Daarmee was Parijs de nummer één citytripbestemming*, vóór Londen (280.000) en Berlijn (230.000).  

Wil jij binnenkort ook (weer) naar de stad van de liefde en er zo lang mogelijk verblijven? Wij gingen op zoek naar het snelste vervoersmiddel. Ons vertrekpunt: de Parijsstraat in Zoetermeer. Ons eindpunt: de Arc de Triomphe in hartje Parijs.

Met het vliegtuig

In Zoetermeer hebben we het geluk dat zowel Rotterdam – The Hague Airport (20 km) als Schiphol (37 km) snel te bereiken zijn. Voor deze reis hebben we vliegtickets vanaf Amsterdam geboekt. En om geen seconde te verliezen, brengt de buurman ons met de auto naar Schiphol (+ 35 minuten).

We hebben bovendien een klein ‘risico’ genomen door niet de reguliere 90, maar ‘slechts’ 70 minuten voor vertrek op het vliegveld te zijn. Na het inchecken, koffiedrinken en wachten gaan we de lucht in voor een vlucht van 1 uur en 15 minuten. Dat geeft voorsprong op auto en trein, maar het wachten op de koffers duurt lang (+ 20 minuten) en dan is het ook nog een stuk lopen naar de uitgang (+ 10 minuten).

Vanaf vliegveld Charles de Gaulle kunnen we 2 dingen doen. Een taxi (+ 35 minuten) nemen of de regionale trein RER pakken (een keer overstappen, in totaal + 53 minuten). Omdat we onze voorsprong op de trein bijna kwijt zijn, kiezen we voor de taxi …

Reistijd vliegtuig: 4 uur en 5 minuten

Met de auto

450 kilometer snelweg langs Rotterdam, Antwerpen en Lille. Vervolgens een zeer drukke 6 kilometer over de beruchte ringweg Périférique en tenslotte een kilometer over 4 door de stad.

Volgens de routeplanner doe we ‘zonder verkeer’ 4 uur en 25 minuten over deze rit. Omdat er natuurlijk wél verkeer is (+ 30 minuten) en we toch minimaal één keer wilden stoppen (+ 15 minuten), kwamen we uit op:

Reistijd auto: 5 uur en 10 minuten

Met de trein

Onze reis begint met een loopje naar de tramhalte en een 40 minuten durende tram- en metrorit naar station Rotterdam. Van metro naar trein is 7 minuten lopen volgens de routeplanner, en de trein vertrekt over 8 minuten. Hele krappe overstap dus, maar goed, het is een wedstrijd dus we zijn bereid om te rennen!

 Zodra de Thalys vertrekt, is de inhaalrace op de auto – die dan al in België is – begonnen. Na Brussel denderen we met 300 kilometer per uur de auto op de Autoroute A1 voorbij. De treinrit van Rotterdam CS naar Paris Nord duurt slechts 2 uur en 37 minuten.

Nu wordt het spannend. We gaan op zoek naar het openbaar vervoer (+ 15 minuten), kopen een kaartje (+ 5 minuten), kijken nog één keer in onze app welke RER/Metro we moeten hebben (+ 5 minuten) en stappen in. Gelukkig stappen we op het juiste station over van RER op Metro. Daardoor kost dit laatste stukje ons maar 17 minuten.

Reistijd trein: 4 uur en 17 minuten

Dus … het vliegtuig is de beste optie?

In deze (fictieve, maar realistische) situatie wint het vliegtuig het nipt van de trein. Een ander vertrekpunt betekent uiteraard een nieuwe wedstrijd. We hebben ook geen rekening gehouden met de kosten (ook belangrijk natuurlijk!).

* Onderzoek van NBTC-Nipo Research