De plot van de “ The Roman Holiday” kan je samenvatten in 1 zin: een verveelde prinses ontmoet een knappe journalist en na slechts een dagje samen op stap in het mooie Rome zijn ze verliefd. Deze Hollywood klassieker, en het is natuurlijk niet de enige, doet ons geloven dat het makkelijk is om iemand te leren kennen en verliefd te worden op het eerste gezicht. Jammer genoeg komt er in de praktijk vaak veel meer bij te kijken dan één spontane gezellige date…. Tegenwoordig is het vaak al moeilijk een gaatje te vinden in onze drukke agenda´s en de lat voor een eerste date ligt zo hoog dat teleurstelling bijna onvermijdelijk is. Voor sommigen voelt dating bijna als een tweede baan. Hoe komen we opnieuw bij het idee dat daten vooral gewoon leuk moet zijn?

Een eerste stap is in elk geval het afleren van deze slechte gewoonten…..

Vóór de date

 Don´t: Uren optutten
Het is en blijft een groot cliché, maar je moet toch vooral jezelf zijn. Correctie: een zo goed mogelijke versie van jezelf. Wat parfum en een nieuwe bloes kan geen kwaad. Maar het heeft geen zin een pak aan te trekken als 99 procent van je garderobe uit jeans en t-shirts bestaat , net zoals voor voor vrouwen high heels geen slimme optie zijn als je ermee waggelt als een gans. Je kleding moet uitdrukken wie je bent, niet hoe je denkt dat de je date je wil zien. Hetzelfde geldt trouwens ook voor de locatie. Spreek af op een plaats waar je je goed voelt en je hoopt in de toekomst met je nieuwe partner te gaan… Een hippe cocktailbar waar je de namen van de drankjes nauwelijks kan uitspreken, is niet de beste keuze als je rustig wil praten en eigenlijk liever bier drinkt.

Don´t: Het hele gesprek voorbereiden
Natuurlijk is het slim vooraf even na te denken wat je graag over je date te weten wil komen, maar een hele topic lijst bedenken is geen garantie dat je gesprek vlotter zal verlopen. Een onverwachte discussie zal jullie beiden langer bijblijven dan een vraag-antwoord sessie. Vergeet niet dat je altijd even aan elkaar moet wennen en een kort moment van stilte is ook geen ramp. Ratelen is niet per se de oplossing voor een awkward moment.

Tijdens de date

Don´t: Een monoloog houden
Je wil natuurlijk maar al te graag tonen dat jij een interessant en leuk persoon bent, maar de beste manier om dat te doen is vaak gewoon door te luisteren. Ga na of jullie of jullie op dezelfde golflengte zitten in plaats van je hele eigen levensvisie te verkondigen. Toekomstplannen zijn voor later…de prioriteit is het doen slagen van de date. Het dessert op je eerste afspraak is dus niet het geschikte moment om al te gaan plannen of je samen een hond wil. Even checken of je date allergisch is als jij de trotse eigenaar bent van 5 viervoeters is dan net wel weer toegelaten.

Don´t: Onafscheidelijk zijn van je telefoon
Voor velen onder ons begint elke afspraak met het inchecken op Foursquare, daarna komt een foto op Instagram en tijdens het hele dinner blijft onze smartphone trouw liggen op tafel. Hou er rekening mee dat je date dit niet altijd even vanzelfsprekend vindt als jij. Het bekritiseren van de gekozen locatie, live of online wordt bovendien ook niet altijd geapprecieerd.

Na de date

Don´t: Dromen van Miss of Mister Perfect

Na de date zijn er twee extreme opties: euforie of ontgoocheling. In het eerste geval is het belangrijk de volgende tip extra goed te lezen. In het tweede geval is er deze reminder: real life dates zijn bijna nooit zo romantisch als dat de filmindustrie ons weerspiegelt. Focus op pluspunten en ga niet gaan vergelijken met je ex of de perfecte partner van je beste vriend of vriendin. Wanneer de motivatie voor een volgende date echt ontbreekt, is het ook maar beleefd dat vriendelijk te laten weten. Je hoeft tenslotte ook geen tijd te verliezen aan Miss of Mister Wrong.

Don´t: Wachten of Stalken
Wanneer deze tip op jou van toepassing is, is dat eigenlijk al een goed teken: je wil een vervolg op je date. Probeer nu niet te vergeten dat hoe groot de klik ook was, niemand ervan houdt gestalkt te worden. Al hoef je natuurlijk niet te zitten wachten, laat kort en bondig weten dat je genoten hebt van de eerste date en wie weet, krijg je al snel een volgende uitnodiging. En allerbelangrijkst, ga nooit zitten treuren. Een persoon die niet de moeite neemt om snel even op je bericht te reageren, is je aandacht niet waard.